"Demon" mu je pomogao da napiše "Knjigu o džungli": Kipling je bio najplaćeniji književnik na svetu

Henri Džejms ga je nazivao "genijem", a Orvel "moralno neosetljivim" i "estetski odvratnim"...

Radjard Kipling / Foto: Wikipedia/The Library of Congress

Puno ime ovog čuvenog pisca je bilo Džozef Radjard Kipling. Radjard (eng. red yard - crvena bašta) uzeto je iz imena Radjard jezera iz Stafordšajra. Izabrao je svoje drugo ime kad se potpisivao kao autor, smatrajući da će ga ono istaći i učiniti pamtljivijim od Džozef.

Radjard je rođen na današnji dan 1865. godine u Bombaju, u Indiji, tadašnjoj engleskoj koloniji koja je u velikoj meri inspirisala njegovo stvaralaštvo. Bio je novinar, pesnik i romanopisac.

Njegovo najpoznatije delo nesumnjivo je "Knjiga o džungli" (1894), zbirka kratkih priča o životinjama iz šuma Indije. Jedino mesto koje se u ovom štivu pominje je Seoni u Madji Pradeš, saveznoj državi Indije. Svi pamtimo Diznijev crtani film iz 1967. godine i dečaka Moglija, pantera Bagiru, tigra Šir Kana, medveda Balua, zmiju Kaa, i kralja majmuna Luija. Pojavljivale su se i filmske verzije "Knjige o džungli", od kojih su najpoznatije one iz 2016. i 2018. godine.

Radjard Kipling / Foto: Wikipedia/Elliott and Fry

Ovo remek-delo svetske književnosti do danas je popularno među svim naraštajima. Radjard je iznedrio još mnogo kratkih priča i zbirki poezije, što mu je donelo Nobelovu nagradu za književnost 1907. godine. Uživao je ugled sa svih strana. Njegova priznanja uključuju i britanski laureat za pesništvo i više odlikovanja viteštva, ali ih je sva odbio.

- Lično mislim da je genije, najviša inteligencija koju sam upoznao - opisao ga je Henri Džejms.

Međutim, Kuplingovi politički i društveni stavovi su se menjali u toku godina, što su pojedini smatrali kontradiktornim.

Radjard Kipling (1865—1936) u poznim godinama. Fotografija je naknadno kolorizovana / Foto: Wikimedia Commons/Public domain/bonhams.com/DIREKTOR/Cassowary Colorizations/Macesito

- On je imperijalista koji je moralno neosetljiv i estetski odvratan - okarakterisao ga je Orvel.

Nema sumnje da je Radjard bio svojevrsni umetnik, pa vam prenosimo još nekoliko zanimljivih stavki iz njegovog neverovatnog života:

1. Bio je najplaćeniji pisac na svetu.

2. U trenutku ceremonije, bio je najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za književnost ikad. Imao je 42 godine.

"Knjiga o džungli" (Dizni, 1967) / Printskrin: YouTube/humanzatwork

3. Bio je oženjen sa Karolinom Star Balestir sa kojom je imao troje dece: Džozefinu, Džona i Elsi.

4. Dvoje dece mu je umrlo u detinjstvu zbog bolesti i rata.

5. Godine 2013. pronađeno je 50 njegovih pesama za koje se verovalo da su davno izgubljene. Odmah su objavljene.

Igrani film "Knjiga o džungli" (Dizni, 2016) / Printskrin: YouTube/Zero Media

6. Prvi je upotrebio reč "demon". Tvrdio je da mu je demon pomogao da napiše "Knjigu o džungli":

- Kad vas zaposedne demon, ne razmišljajte razumno. Odlutajte u misli, čekajte i slušajte. Demon je deo književnikove ličnosti koji preuzima stvar u svoje ruke i piscu diktira priču - zapisao je u svojoj autobiografiji "Ponešto od mene".

(D.V.)