Da li ste ih čitali? Ovo je 10 najlepših ljubavnih romana svih vremena

Koje je vaše omiljeno romantično štivo?

Iz filma "Gordost i predrasude" / Printskrin: Youtube/Movieclips

- Svaka žena na svetu želi gospodina Darsija. Problem je u tome što nijedan muškarac na svetu ne zna ko je gospodin Darsi - šala je koja već vek i po prati veliki roman "Gordost i predrasude" Džejn Ostin.

Naravno, mnogi muškarci zapravo znaju ko je gospodin Darsi, jer iako su ljubavni romani obavezna poslastica žena, nije tačno da ih jači pol zaobilazi. I upravo se iza nekih velikih književnih ljubavi krije muška ruka.

Kada pitate muškarce i žene koji im je najlepši ljubavni roman svih vremena, neki naslovi prosto ne mogu da se ne nađu na tim listama. Neke od njih ste verovatno i sami čitali, neke oduvek planirate. Javite nam da li se "vaš" nalazi na ovoj listi.

Prohujalo s vihorom, Margaret Mičel

Tokom Američkog građanskog rata, očaravajuća i energična Skarlet O’Hara gleda kako njena svetla budućnost zauvek nestaje. Neumorna, preduzimljiva i bezobzirna, boriće se svim snagama kako bi spasla zemlju i nasledstvo: Taru.

Heti Mekdanijel, Olivija de Havilend i Vivijen Li u filmu "Prohujalo sa vihorom" / Foto: Wikimedia/MGM

Rastrzana između nemoguće ljubavi prema dva muškarca – Ešliju Vilksu, slabiću koji ne ume da se snađe u novim okolnostima, i zavodljivom Retu Batleru, tajkunu svoga doba i surovom i moćnom igraču – Skarlet je otelotvorenje tragedije preživljavanja koja je zadesila plantažerske porodice na Jugu 1865. godine.

Ana Karenjina, Lav Nikolajevič Tolstoj

Roman koji je Fjodor Dostojevski smatrao besprekornim, a Vilijam Fokner nazvao najboljim romanom koji je ikada napisan, Ana Karenjina je monumentalno delo Lava Tolstoja koji daje sveobuhvatan prikaz ruskog društva devetnaestog veka, od aristokratskih salona do seoskih gazdinstava. Uvodeći dva narativna toka, prvi koji prati ljubavnu priču između Ane i Vronskog i drugi koji prati odnos između Kiti i Ljevina, Lav Tolstoj ispisuje svevremene stranice o porodici, gubitku, ljubavi, izdaji, veri i prijateljstvu.

Beležnica, Nikolas Sparks

Roman koji je sinonim za bezvremenu ljubav, koja je toliko jaka da preživi sva iskušenja. Radnja se dešava posle Drugog svetskog rata u Severnoj Karolini. Noa, po povratku iz rata pokušava da zaboravi svoju ljubav iz mladosti, neodoljivu Ali. Na suprotnoj strani, Ali već godinama ne prestaje da misli na Nou.

- Ja nisam poseban, u to sam siguran. Ja sam običan čovek, sa običnim mislima i vodio sam običan život. Nisu mi posvećeni spomenici i moje ime uskoro će biti zaboravljeno, ali voleo sam jednu osobu svim srcem i dušom.

Ovako počinje roman Beležnica, a kako se završava saznajte sami…

Ptice umiru pevajući, Kolin Mekalou

Potresna saga koja prati tri generacije Klirijevih, otkriva tajne koje krije njihova porodica. Najviše govori o jedinoj kćerki Megi Kliri i njenom odnosu s ambicioznim sveštenikom Ralfom de Brikasarom. Priča o zabranjenoj ljubavi koja je oduševila čitaoce širom sveta. Gardijan je rekao da je roman "Ptice umiru pevajući" „australijski odgovor na Prohujalo s vihorom

Foto: Pixabay

Istorija ljubavi, Nikol Kraus

Leo Gurski, životareći od danas do sutra, nastoji da ga na ulicama Njujorka svakog dana neko primeti. Na drugoj strani, devojčica Alma, nazvana po junakinji jedne retke knjige, u želji da majku otrgne iz depresije počinje da traga za piscem. Nikol Kraus kao da rekonstruiše velike romantične ljubavi, svakodnevne ljubavi, roditeljske ljubavi, prijateljske ljubavi…

Kraj jedne ljubavne priče, Grejam Grin

Priča o ljubavi i mržnji, o vernosti i prevari, o ljubavnom trouglu u ratnom Londonu. S jedne strane se nalazi Moris Bendriks koji se bori sa ljubomorom, jer zna da voli ženu koju nikad neće imati. Sa druge strane, Henri Majls se kao prevareni muž bori isključivo protiv sebe, jer prema ženi ne oseća nikakvu fizičku želju. Sara se bori između muža koji joj je samo prijatelj, i čoveka kog voli, ali joj nikada neće postati muž.

Gordost i predrasuda, Džejn Ostin

"Gordost i predrasuda", nezaboravni klasik Džejn Ostin, donosi priču o slobodoumnoj devojci Elizabet Benet koja, kao i njene četiri sestre, mora da se uda za bogatog muža. Suočavajući se sa arogantim, imućnim gospodinom Darsijem, Elizabet se upušta u pronicljiva razmišljanja o životu, porodici i tradiciji, u jednom od najlepših ljubavnih romana svih vremena.

Duhovita i inteligentno napisana knjiga, "Gordost i predrasuda" vodi čitaoca kroz raskošne salone devetnaestovekovne Engleske i čini, prema mišljenju mnogih teoretičara književnosti, neodoljivo i besprekorno štivo.

Orkanski visovi, Emili Bronte

Usamljena vresišta severne Engleske. Dve porodice, dva suprotstavljena sveta destruktivnih strasti i stidljivog konformizma. Neprevaziđenom dramskom snagom bezvremenog klasika, surova stvarnost svakodnevnog života stapa se sa neutoljivim strastima, dubokim emocijama i gnevom osvete, pripovedajući o nesreći ljudskog roda sputanog i poraženog sopstvenim ograničenjima.

"Mostovi okruga Medison" / Foto: Vulkan knjižare

Ova tragična ljubavna priča, burna poput severnog vetra koji briše pustarama Jorkšira, obuhvata dve generacije – od vremena kada je Hitklif, ostavši sam na svetu, došao da živi na imanju porodice Ernšo, pa sve do njegove smrti mnogo godina kasnije.

Jedini roman Emili Bronte uzbudljiv je viktorijanski klasik o snazi ljubavi koja, uprkos svemu, pa i smrti, živi večno. Ketrin i Hitklif nezaboravni su likovi koji i dan-danas očaravaju čitaoce neobuzdanom snagom svojih karaktera.

Tuđinka, Dajana Gabaldon

Godina je 1945. Kler Rendal, bivša ratna bolničarka, vratila se kući i sa mužem krenula na drugi medeni mesec – a onda je prošla kroz uspravne kamene ploče u jednom od prastarih kamenih krugova koji su razbacani svuda po britanskim ostrvima. Neočekivano, ona je Sasenah – tuđinka – u Škotskoj koju razdiru ratovi između klanova godine gospodnje 1743.

Vraćena kroz istoriju silama koje ne razume, Kler uleće u intrige i opasnosti koje joj ugrožavaju život, ali i slamaju srce. Jer ona upoznaje Džejmsa Frejzera, galantnog mladog škotskog ratnika i biva rastrzana između dva veoma različita čoveka u dva nezamislivo drugačija života.

Mostovi okruga Medison, Robert Džejms Valer

Frančeska je bila udata za Ričarda Džonson i s njim je živela nausamljenoj farmi u okrugu Medison, u Ajovi. Nakon njene smrti,njena deca Karolina i Majkl otkrivaju da je u svom dnevnikuFrančeska opisala ljubav s izvesnim fotografom Robertom Kinkejdom.

Veza je trajala samo četiri dana a sve se dogodilo u leto 1965. godine, dok su muž i deca bili na velikom sajmu. Kinkejd je svojim malim kamionom zalutao tražeći mostove okruga Madison koje je trebalo da snimi. Zaustavio se pred Frančeskinom kućom i ona mu je pokazala put...

Koji je vaš omiljeni ljubavni roman? Javite nam u komentarima.

Video: Trejsi Ševalije za Telegraf.rs: Svaki put kad objavim knjigu, osećam se kao majka kojoj odlazi dete

(Telegraf.rs)