Sledeće nedelje dodeliće se Nobel za književnost: Među favoritima najveća svetska imena i jedna Hrvatica

Ko će ove godine postati dobitnik najprestižnije književne nagrade saznaćemo u četvrtak

Foto: Tanjug/AP

Sezona Nobelovih nagrada je ponovo pred nama. Svakog oktobra, komiteti u Švedskoj i Norveškoj imenuju laureate u oblastima nauke, književnosti i ekonomije, kao i mirovnog rada. Ukupno će biti dodeljeno šest nagrada.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade biće proglašen u četvrtak, a svi laureati će u decembru dobiti medalje i diplome Nobelove nagrade u Stokholmu.

Mišel Uelbek / Printskrin: YT/Louisiana Channel

Kako navodi sajt NicerOdds, najveće šanse daju se dugogodišnjim favoritima, te se pri vrhu liste nalaze imena poput Mišela Uelbeka ("Pokoravanje", "Serotonin", "Elementarne čestice", "Platforma", "Mogućnost ostrva") i britanskog pisca indijskog porekla Salmana Ruždija, koji je prošlog meseca po ko zna koji put bio meta atentata zbog svog čuvenog dela „Satanski stihovi“ iz 1988. godine.

Salman Ruždi / Foto: Tanjug/AP

Dobre šanse daju se i kenijskom piscu Ngugiju va Tiongu (čiji se roman "Ne plači, dete" smatra prvim romanom u istoriji istočnoafričke književnosti, a koji je zbog svoje drame "Udaću se kad ja budem htela" završio u zatvoru).

Haruki Murakami / Foto: Profimedia/ROBERT SCHLESINGER/AFP

Jednake ima i plodnosni Amerikana Stiven King, a tu su i omiljeni Haruki Murakami, Pjer Mišon ("Jedanaest", "Rembo sin"), velika ruska književnica Ljudmila Ulicka ("Sonječka", "Jakovljeve lestve"), popularna Margaret Atvud...

Margaret Atvud / Foto: Profimedia

Na listi se, kao i prošle godine, nalazi i hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić, kao i južnoafrički pisac hrvatskog porekla Ivan Vladisavić.

Ipak, treba imati na umu da prošle godine pobednik Abdulrazak Gurnah nije bio ni na listi. U 2020. pobednica Luis Gluk uživala je samo kvotu 25/1, a pobednici 2018/2019, koji su zajednički objavljeni 2019. godine, bili su samo malo bliže vrhu: Olga Tokarčuk je imala kvotu 10/1, a Peter Handke 20/1.

Ko će ove godine postati dobitnik najprestižnije književne nagrade saznaćemo u četvrtak.

(Telegraf.rs)