Lepe note širiće se kroz Kosančićev venac u subotu uveče: Dečji pravoslavni hor održaće koncert

Hor "Rastko" je osnovan kao podmladak Pevačkog društva "Mokranjac" pri Hramu Svetog Save koji datira još od 1931. godine

Dečji hor "Rastko" pri Hramu Svetog Save, održaće u subotu solistički koncert na Kosančićevom vencu, u okviru Beogradskog leta.

Na repertoaru će biti duhovne, dečje, rodoljubive i narodne pesme, a horom će dirigovati Stojanka Vukomanović.

Dečji hor "Rastko", koji obeležava tri decenije rada, jedan je od prvih dečjih pravoslavnih horova u Srbiji osnovan nakon Drugog svetskog rata.

Osnovan je na inicijativu protojereja-stavrofora Steve Vlačića kako bi deca pevala na liturgiji i iznad svega trudi se da dostojno predstavlja Hram Svetog Save, pronoseći duh pravosavlja i svetosavlja.

Hor "Rastko" je osnovan kao podmladak Pevačkog društva "Mokranjac" pri Hramu Svetog Save koji datira još od 1931. godine.

Duhovnik hora je nekadašnji član Dragan Šovljanski, paroh Hrama Svetog Save, a od 2018. hor vodi Stojanka Vukomanović, profesor muzike.

Pored liturgije, hor "Rastko" nastupa na različitim manifestacijama i bio je prvi dečiji crkveni hor (jedno vreme i jedini) koji je nastupao u okviru Festivala duhovne muzike "Horovi među freskama".

Održao je više koncerata među kojima se posebno izdvajaju koncerti u Ambasadi Republike Francuske u Beogradu, Gradskoj kući u Kruševcu i nastup u okviru "Pančevačkih dana duhovne muzike", a u novije vreme i u Beogradskoj filharmoniji i Ambasadi Kanade u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)