5 pesama koje su postale popularne jer nismo shvatili njihovo pravo značenje

Pop muzika može biti dubokoumna, a na to često ne obraćamo pažnju zbog njenog ritma

Bee Gees / Foto: Wikipedia/public domain

Ronald Regan je pogrešno razumeo značenje pesme Born in the U.S.A. Brusa Sprinstina, misleći da ona govori o tome koliko je SAD divna zemlja, ne čuvši reči koje podsećaju na nezaposlene veterane koje opsedaju sećanja na mrtve prijatelje bespotrebnog rata.

Pop muzika može biti dubokoumna, a na to često ne obraćamo pažnju, zbog njenog ritma.

Zanimljivo je to da, kad hitovi zarade milione dolara, izvođači uglavnom ne žure da isprave našu interpretaciju...

1. Have Yourself a Merry Little Christmas zapravo govori o ocu koji zbog novca uništava život svoje porodice

Naručena za mjuzikl Meet Me In St. Louis, Ralf Blejn i Hju Martin su iznedrili jednu od najpamtljivijih božićnih pesama ikad napisanih, koja ujedno predstavlja svojevrsni pečat Džudi Garland. Svi misle da je numera topla i „ušuškana“, ali ona govori o teškim vremenima i ekonomskim poteškoćama koje uslovljavaju porodice da se presele na drugo mesto, ostavljene samo sa bledim uspomenama na bolja vremena.

2. The Clown Song je napisana kao epska, herojska pesma

Niko ne zna naziv ove numere, ali čim čujete njenu melodiju, setićete je se odmah. Iako svi to misle, reči nisu sarkastične, jer je pesma urađena tako da bi bila grandiozna, dramatična, inspirišuća, koju bi izvodio vojni bend ili orkestar, umesto cirkusa.

3. Baba O'Riley je oda meditaciji i izbegavanju pritiska okruženja

Pit Taunšend iz grupe The Who nije bio tipična rok zvezda koja je konzumirala opijajuće supstance ili napustila školu. Napisao je ovu pesmu kad mu je bilo muka od uobičajenih predrasuda koje važe za rok muzičare. Zapravo je hteo da nas natera da se otvorimo ljubavi i da se posvetimo duhovnom ozdravljenju. U tome nije uspeo...

2. Song 2 je kritika muzičkog ukusa Amerikanaca

Grupu Blur je SAD previdela sredinom devedesetih, jer su grunge bendovi zauzeli njihovo mesto. Kao odgovor na to, Song 2 sa njihovog petog albuma posmatrana je kao šala. Ona imitira američki grandž, njihov zvuk gitare i ruga se hiperaktivnosti američkih obožavalaca, za koje Blur smatraju da imaju loš ukus.

1. Stayin' Alive predstavlja beg od depresivne, urušene provalije

Ova numera grupe Bee Gees je bila svojevrsni hit, koji i danas traje. Zbog svog disko ritma, reči kao što su Somebody help me i Life goin' nowhere su u potpunosti previdene.

(Telegraf.rs)