Izvodili su je i Džoni Štulić, Zvonko Bogdan... Kako je nastao hit Garavog Sokaka "Ko te ima, taj te nema"

Legendarna pesma napunila je 20 godina, a frontmen Bane Krstić je pričao o njenom nastanku

Foto: TV Pink, Marko Jovanović, Youtube

Grupa Garavi Sokak je tokom decenija postojanja "iznedrila" brojne hitove, a jedan od najvećih je svakako "Ko te ima taj te nema", koja je nastala pre 20 godina. Ovu pesmu su kasnije izvodili i mnogi drugi izvođači, od Branimira Džonija Štulića, Dragana Kojića Kebe, do Zvonko Bogdana.

Gostujući u emisiji "Amidži šou", frontmen Garavog Sokaka Bane Krstić otkrio kako je pesma nastala.

- Ja mislim da se (pesma) odnosi najviše na one ljude koji su voleli celog života, a nikad se nisu dodirnuli, i nikad nisu pokazali svoju ljubav. Jer mislim da je potencijalna ljubav veća nego kinetička ljubav. Jer ono što stanuje u potencijalnoj ljubavi, što se odvija samo u pogledu, što se ljudi sreću i vole čitav život, a nemaju hrabrosti, ili iz nekog razloga, ili iz poštovanja ne mogu da pokažu tu ljubav, da je to supstanca ljubavi koja čuva na celom svetu ljubav i da ta pesma u stvari to govori: "Ko te ima, taj te nema. Ko te nema, taj te sanja. Ko te sanja, taj te ljubi. A ti o tome pojma nemaš." Neizgovorena, neizrečena ljubav  - rekao je Bane Krstić.

Frontmen Garavog Sokaka je pričao i o svojim čuvenim brkovima koji ga krase kroz čitavu karijeru.

- Na fakultetu, ja sam studirao poljoprivredu, imao sam profesora koji je bio jako staromodan, najstaromodniji profesor na fakultetu. On je imao te starinske brkove. Najviše sam ih stavio zato što seljaci u mom kraju nose ovakve brkove... U vreme kada sam ja počinjao da pravim muziku i da pravim bend, trebalo je da se stvori imidž, da se stvori autentičan imidž. I sada su svi u to vreme želeli da budu Zapad. Svi su išli anglo-saksonskim putem, bili su kopija nečega sa Zapada. Ja sam okrenuo ćurak 180 stepeni unapačke. Ja sam rekao: "Ja ću da budem seljak." I ostao suštinski seljak, na neki način, i kroz sve te pesme  se poštuju vrednosti. Seljak kao pojam je omalovažen u našoj zemlji. Mislim da seljak zaslužuje da on bude glorifikovan, jer on je onaj koji ima žuljeve - rekao je Bane Krstić i dobio aplauz.

Inače, pre šest godina, gostujući u emisiji "Neka pesma kaže" na Radio televiziji Vojvodine, Bane Krstić je govorio o pesmi "Ko te ima taj te nema" .

- Napravio sam pesmu 2002. godine. Ja sam godinama imao tu ideju da opišem to "ne može se uhvatiti senka". O neuhvativosti života. Međutim, jednog momemta mi se pojavio taj refren, vozio sam kola. To je praktično samo došlo, sam refren. Onda sam ja shvatio potencijal tog refrena i da bi mogla biti ozbiljna pesma na koju bi se lepo nadovezao taj refren. I onda je nastao problem. To nije bilo tako jednostavno. Nisam mogao pet minuta da napišem strofu za taj refren i onda sam krenuo da radim. Međutim, nisam odustajao... Što sam više pisao strofe, shvatao sam da to može da bude još bolje. Pravio sam sve bolje strofe, ali sam shvatao da mogu biti još bolje. I onda sam praktično oko tri meseca, 54 strofe, i zadnje tri strofe koje svi znate... - rekao je frontmen Garavog Sokaka i nastavio:

- Onda sam Zvonku ponudio duet. On mi je rekao: "Gos'n Krstiću, nemoj i ti da mi donosiš duet. Jednom nedeljno mi donose po dvoje, troje neke pesme." Ja rekoh: "Dobro, neću." Međutim, jednog dana sam bio na hipodromu, kada je on sedeo, pušio tompus. Vidim, on je dokon. Čekali smo nešto. I ja sam rekao: "Baš me briga što nećeš, ja ću da ti kažem pesmu." Ja sam njemu (Zvonku Bogdanu) izrecitovao pesmu i on mi je rekao: "Ipak ti meni to donesi." Ja sam tu pesmu doneo i bio je dogovor da napravimo duet. I posle dve nedelje, Zvonko Bogdan mene zove: "Znaš šta? Hajde, gos'n Krstiću, da ti ipak otpevaš na svom albumu, a da ja to snimim sa tamburašima. Mi ćemo duet uraditi na proleće. " I sada, tako je i bilo. Pozovem Zvonka Bogdana: "Zvonko, proleće je, hoćemo duet?" On kaže: "Znaš šta, gos'n Krstiću, sada imamo neke koncerte. Da ostavimo mi to za jesen?" Došla je jesen, ja zovem Zvonka: "Zvonko, jesen je..." On meni: "Znaš šta, gos'n Krstiću, evo na proleće." Kada mi je to rekao, shvatio sam da ta pesma treba da ostane Garavi Sokak u svojoj verziji, Zvonko u svojoj verziji, i da je to najbolje za samo pevanje. Razumeo sam Zvonka da to nije bilo iz loše namere. Jednostavno, nije umeo drugačije da mi kaže da bi to bilo tako najbolje. Ima izraz - ne treba mešati babe i žabe - rekao je Bane Krstić.

Za izvođenje pesme "Ko te ima, taj te nema" Džonija Štulića, frontmen Garavog Sokaka imao je samo reči hvale.

- Meni to nema većeg od toga. Jedno je kafana kao mesto gde pesma ulazi u večnost, i drugo da pesma pobudi interesovanje i reakciju svih ovih žanrova - rekao je Bane Krstić i naveo da mu je drago što je pesma postala popularna i da se lako svira.

Koja verzija vam se najviše dopada pesme "Ko te ima, taj te nema"?

Garavi Sokak - "Ko te ima, taj te nema":

Zvonko Bogdan - "Ko te ima, taj te nema":

Branimir Džoni Štulić - "Ko te ima, taj te nema":

Dragan Kojić Keba - "Ko te ima, taj te nema":

Video: Ludnica kakvu Vojvodina ne pamti: Pogledate slavlje fudbalera u Novom Sadu uz pivo i Ćiribu, ćiriba

(Telegraf.rs)