"Znam nekoliko mojih kolega koji su bili slobodni muzičari, nisu bili angažovani, spali su na prosjački štap"

Koncert-majstor Minhenske filharmonije, violinista Sreten Krstić, objasnio sa kakvim teškoćama su se suočavale neke njegove kolege tokom pandemije korona virusa

Printskrin: RTS

Beogradska publika imala je priliku da uživa u koncertu violiniste Sretena Krstića, koncert-majstora Minhenske filharmonije u Kolarčevoj zadužbini.

U razgovoru za RTS, maestro je pričao i o teškoj situaciji s kojima su se suočavali njegove kolege muzičari tokom pandemije korona virusa, koja je, kao što je poznato, onemogućila da se održavaju nastupi širom sveta.

- Znam nekoliko mojih kolega koji su bili slobodni muzičari, nisu bili angažovani ni u kakvom orkestru, oni su bukvalno spali na prosjački štap. Više ih niko nije zvao, niti su se koncerti održavali, niti snimanja i to je strašno unazadilo kulturu na neki način. Ali imali smo primer u Beču gde je bilo puno pozorišne publike, na kraju se ispostavilo da nikakve zaraze nije bilo, dakle ako se htelo moglo je - rekao je Sreten Krstić.

Violinista je pohvalio Koralac i naveo da ima odlučnu akustiku.

- Osećaj odgovornosti šta ću odsvirati, kako ću odsvirati, na kom nivou uvek se trudim da to bude maksimum, dal je to Karnegi Hol, Kolarac potpuno ne menja stvar. Vezan sam za ovu salu itekako i za mene je to jedna od najlepših akustika. Obožavam ovu akustiku i bez ikakvih zadrški je upoređujem sa Muzikferajnom u Beču. Novogodišnji koncerti to je najlepša akustika na svetu, ovo je recimo druga najlepša akustika na svetu - rekao je Sreten Krstić.

Na pitanje da li bi posavetovao mlađe kolege koje imaju želju da nastupaju na svetskim pozornicama, violinista je rekao sledeće:

- Strašno teško je dati bilo kakav savet, svačija sudbina je vrlo individualna i drugačija.Jedini savet koji ja mogu da kažem je generalno da preporučim da budu iskreni i da zaista vole to što rade. Najiskrenije muziciranje i pružanje nekog zadovoljstva, publika to vrlo dobro prepozna i oseti - rekao je Sreten Krstić.

(Telegraf.rs)