Bajaga za Telegraf.rs: Neću menjati tekst pesme "Ruski voz", pevamo originalnu verziju

Bajaga i Instruktori nastupiće večeras na otvaranju 2. Banja Luka Festa

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Bajaga i Instruktori održaće večeras neuobičajen koncert za rok grupu hor i orkestar na banjalučkoj tvrđavi Kastel i time otvoriti drugi po redu Banja Luka Fest.

Jedan od najvećih i najpopularnijih pop-rock sastava nastupaće u Banjaluci sa simfonijskim orkestrom, a posetioci Banja Luka Festa će moći da

čuju kako u drugačijim, raskošnim aranžmanima, zvuče hitovi iz svih faza karijere benda Zažmuri, Bilo bi lako, Dvadeseti vek, Dobro jutro, Od kada tebe volim.

- Mnogo mi je drago što nastupamo drugi put na Kastelu, a prvi put otkako je sređen. Banjalučka publika je fenomenalna i od Kastela su napravili Sava Centar na otvorenom koji izgleda fantastično, sa najboljim ozvučenjem u kraju. Kolege muzičari iz hora i orkestra jako lepo sviraju, raspoloženi su i vedri i fino smo se uklopili. Mislim da publiku očekuje jedan vrlo uzbudljiv koncert - rekao je Momčilo Bajagić Bajaga uoči nastupa.

Kako je rekao, za ovaj projekat, u kome su beogradski fanovi 2019. godine mogli da uživaju tokom četiri vezana koncerta, najveći je problem bilo kako ga nazvati. Bajaga se na kraju odlučio za ime koje ideju najbolje i opisuje - Koncert za rock grupu, orkestar i hor.

- Nedavno je izašao i DVD, blu-ray, dupli živi album u izdanju Croatia Records. U Beogradu smo svirali sa beogradskom filharmonijom, u Skoplju sa skopskom, sada u Banja Luci sa banjalučkom, a mislim da su u oktobru u planu Zagreb i Ljubljana. Lepa je ta saradnja muzičara koji inače ne sviraju zajedno, jer iz nje se vidi koliko je muzika bitna, bitnija od svega ostalog.

- U Skoplju sam imao fantastično iskustvo, možete zamisliti kako pevaju njihovi horovi iz muškog i žensog manastira. Izabrali smo moje pesme koje mogu dobro da se uklope uz klasičnu muziku i pripremili drugačiji koncert od onog na koji su ljudi inače navikli.

"Ruski voz"

Upitan za izvesni talas koji se nakon sukoba u Ukrajini uvukao u muziku - da muzičari menjaju tekstove svojih pesama ako se u njima spominju Rusija ili Moskva (najpoznatiji primer je Wind of Change), Bajaga je kazao kako ne vidi u tome smisao kada su njegove numere u pitanju.

- Pevaću Ruski voz i Tamaru kao i do sada, neću menjati tekst. To je neverovatno, tu sam pesmu pisao pre više od 30 godina, a pominje se i Harkov, i Gomelj, i Lenjingrad, dakle, i Ukrajina, i Belorusija, i Rusija. Da li će to biti posle 30 godina, šta sad, opasna pesma? To bi mi bilo glupo. Sviraćemo originalnu verziju kao i do sada - kazao je on.

Podsetimo, Bajaga i Instruktori su pre tri nedelje objavili novu pesmu 21. vek, skoro 40 godina nakon što je hit 20. vek stigao do publike. Poslušajte:

Video: Bajaga o navodima da je imao sukob sa Lukasom

(Telegraf.rs)