Ana Ćurčin izdala prvi album na srpskom: Jedna pesma je nastala po stihovima Milene Marković

Vreme čitanja: oko 6 min.

Tokom 2023. godine Ana je bila specijalna gošća na video radu, umetničkoj instalaciji i pesmi "Don't Be Fake" autora Igora Simića

Foto: Danilo Mijatović

Posle višegodišnjeg autorskog rada i stvaralaštva na engleskom, Ana Ćurčin & The Changes su objavili prvi EP na srpskom jeziku pod nazivom „Susret“, koji je od 15. marta dostupan na svim digitalnim platformama, bandcampu i YouTube-u.

Na albumu se pored tri nove pesme – „Zla“, „Dosta“ i „Susret“ nalaze i dve verzije pesme „Tu“ za koju su Ana & The Changes 2021. godine dobili nagradu stručnog žirija Zadužbine Milan Mladenović za najbolju pesmu u regionu.

Prvi singl, koji je ovekovečen spotom, je pesma „Zla“ za koju je video režirao Rastko Ilić, a pesma je nastala po stihovima Milene Marković, dok su članovi grupe „Bohemija“ bili gosti u pesmi „Susret“.

"Pesmama pristupam kao odrazima određenog trenutka i stanja koji je zaključan u njima, poput fotografije. Za neke je bilo potrebno duže vreme da se formiraju, transformišu i zaokruže, dok su druge odmah dobile konačni zvuk. Tako je gitarska tema na pesmi "Dosta" nastala još pre nekoliko godina kada smo puno putovali kao bend - ali inicijalni tekst na engleskom nije opstao, pa se pesma transformisala u optimistični raskid okružen gitarama.” kaže Ana Ćurčin i dodaje: “S druge strane, pesma "Susret" je nastala za par dana i to u vreme dok sam slušala album "Putujemo" grupe Bohemija i poželela sam da u mojoj pesmi postoji i susret glasova, pa smo je uradili i otpevali zajedno. Dimitrije Mandić napravio je i nežni violinski outro, a gost je bio i Miladin Stojković na kontrabasu. "Zla" je nastala po stihovima Milene Marković i sazrevala je baš polako i u prvo vreme sam je pevala bez ikakvog aranžmana. Sve pesme dobile su zaokružen zvuk zahvaljujući Goranu Antoviću, čije klavijature ujedinjuju sve, a zatim i kroz rad u studiju i kroz miks Goran uvek podigne moje ideje na jedan novi nivo. Talenat i muzikalnost Andreja Mladenovića učinili su da pesme "Dosta" i "Zla" dobiju organski gruv, a Ana Protulipac je na basu pružila podršku, ali i na bek vokalima u pesmi "Dosta" dala jednu potpuno drugačiju perspektivu. Počelo je sa "Tu" i čežnjom, pa se ovaj mali album i završava intepretacijom te pesme i remiksom hrvatskog

producenta Marca Grabbera, koji je zadržao emociju pesme, ali je napravio i bitan odmak od originala," sumira rad na "Susretu" Ana Ćurčin.

Tokom 2023. godine Ana je bila specijalna gošća na video radu, umetničkoj instalaciji i pesmi "Don't Be Fake" autora Igora Simića, a završila je i album sa Markom Nastićem koji će uskoro biti objavljen. Pored toga, gejmeri će uskoro moći da čuju ceo jedan album pesama na engleskom jeziku koje je Ana napravila zajedno sa Igorom i Šejnom Berijem za nove igre u produkciji Demagog studija.

Promocija novih pesama i albuma "Susret" zakazana je za 6. april, kada će u sali "Amerikana" Doma omladine Beograda Ana & The Changes održati zajednički koncert sa grupom Ljubičice, koja promoviše album "Dok čekamo pad". Ulaznice su u prodaji na svim prodajnim mestima tickets.rs, online, kao i na blagajni Doma omladine.

“DOK ČEKAMO PAD”: OBJAVLJEN DUGO OČEKIVANI STUDIJSKI ALBUM BENDA “LJUBIČICE”

Gotovo deset godina nakon objavljivanja albuma prvenca, te brojnih singlova, EP izdanja i saradnji sa drugim muzičarima, pančevački bend “Ljubičice” je objavio drugi studijski album “Dok čekamo pad” na kome se nalazi osam pesama.

Album je objavljen pod etiketom Krokodil studija iz Pančeva i predstavlja svojevrsnu ličnu kartu ove izdavačke kuće. Vrlo karakterističan zvuk i pristup produkciji, koji se neguje u Pančevu već desetak

godina, donosi svoje najsnažnije adute upravo na ovom albumu.

Braća, Petar i Vuk Stevanović, kažu da je okosnica za koncept celog albuma bio njihov veliki hit “Jedva čekam rat ljudi protiv mašina” i da su veoma zadovoljni načiom na koji su se priča i muzika

zaokružili u jedinstvenu celinu.

“Ovo je verovatno naše prvo izdanje kojim smo zadovoljni u svakom pogledu, jer na neki posredan način, gotovo deset godina radimo na njemu. Srećni smo što su se kockice konačno složile i što smo uspeli da, pored vrlo strogih kriterijuma, ipak izguramo priču tako da cela ekipa bude zadovoljna.” kaže Petar Stevanović.

Na realizaciji vodećeg singla sa novog albuma “Da li roboti se plaše” braća Stevanović radili su zajedno sa Lukom Racićem i Zoranom Zarubicom iz “Buč Kesidi, a deo autorskog tima je i producent Milan Bjelica. Spot je režirao fantastični mladi reditelj Nikola Stojanović, koji je nizom izuzetno primećenih spotova (Konstrakta, Bojana Vunturišević, Repetitor i mnogi drugi) zauzeo mesto jednog od najzapaženijih mladih reditelja iz regiona.

Naslovna strana albuma nastala je uporedo sa nastajanjem pesama, na istom mestu i u isto vreme, a naslikala ju je pančevačka slikarka Gorana Aća. Ova slika je vremenom postala zaštitni znak Krokodil

studija.

Nastajanje artwork-a "Dok čekamo pad" BTS Gorane Aća možete pogledati na linku

“Za to što smo uspeli da izguramo ovaj album morao bih na prvom mestu da se zahvalim našim najbližima koji su nas trpeli i beskompromisno podržavali sve ove godine. Velika ekipa koja je sarađivala sa nama na ovom albumu sigurno zaslužuje najvišu ocenu, na prvom mestu naš producent Milan Bjelica, pa zatim Petar Pupić, a za njima i svi ostali muzičari koji su svirali na ovim pesmama.

Obavezno moramo da istaknemo naše fantastične video ekipe koje su spotovima priči dale sasvim drugi nivo. Jako smo ponosni na ceo projekat.” kaže Vuk Stevanović.

Koncertna promocija počinje odmah, tako da će nove, ali i pesme sa prvog albuma Ljubičica, prvo moći da čuje publika u Beogradu 6. aprila u Domu omladine, a potom 8. aprila u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Gost na oba koncerta biće pijanistkinja Olga Petrović.

Album “Dok čekamo pad” dostupan je za slušanje na svim digitalnim platformama https://distrokid.com/hyperfollow/ljubiice/dok-ekamo-pad

Beogradski riff’n’roll bend The Bite objavio je digitalno izdanje EP-a „Are We Mad?!“ za diskografsku kuću Multimedia Music.

Tri godine nakon albuma „Chains“, The Bite je u februaru video spotom za pesmu „You Don’t Have Me“ najavio novo izdanje, EP „Are We Mad?!“. Na njemu se nalazi ukupno pet pesama: „Alone“, „You Don’t Have Me“ , „You Think You Know Me“, „Are We Mad?!“ i „They Say“.

Konceptualno i aranžerski drugačije, a opet sa prepoznatljivim tvrdim zvukom i rifovima, pesme sa ovog izdanja su "korak dalje" koji je bend napravio.

„Uvek smo radili i radićemo onako kako osećamo da treba. Tu nema kompromisa. Svaki ton koji je odsviran i otpevan na ovom izdanju je rezultat onoga što jesmo, i ako zvuči drugačije, to je zbog toga što smo i mi malo drugačiji“ kaže bend i dodaje da veruje u sve pesme sa ovog izdanja: „Verujemo da svaka od ovih pet pesama ima posebnu i jaku energiju. Svaka na svoj način ima nešto što može da vas pomeri, muzički i/ili tekstualno, treba ih samo slušati. I čuti.“

EP „Are We Mad?!“ je u King Oliver/Blaze studiju snimio i producirao Ivan Srdanović. Pored članova benda: Ljiljana Zdravković (vokal), Bojan Savić (gitara), Bojan Stevanović (bubanj) i Ivan Srdanović (ritam gitara), na albumu su učestvovali i Aleksandar Ilić Bassman koji je odsvirao bas gitaru i Nataša Guberinić koja je otpevala sve prateće vokale.

EP predvodi video spot za naslovnu pesmu sa izdanja, „Are We Mad?!“ za koji snimanje i montažu potpisuje studio Kan i Lingus.

„Da li smo...?“ pita se The Bite i konstatuje da je ravnodušnost najgore stanje u kom se čovek može naći u današnje vreme, ne želeći da dalje objašnjava „značenje“ ove ili bilo koje druge pesme sa izdanja: „I pesma i spot govore dovoljno...“

Video spot za pesmu „Are We Mad?!“ možete pogledati na ovom linku:

EP „Are We Mad?!“ dostupan je na Youtube kanalu diskografske kuće Multimedia Music, kao i na svim relevantnim muzičkim platformama.

(Telegraf.rs)