Beogradska filharmonija se oprašta od Zorana Erića

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Zoran Erić je bio rezidencijalni kompozitor sezone 2003-2004, a Beogradska filharmonija mu je u sezoni 2016-2017 poručila delo Spisak br. 2

Foto: Marko Đoković

Beogradska filharmonija se oprašta od dragog saradnika i kolege, kompozitora Zorana Erića, jednog od najznačajnijih srpskih savremenih kompozitora.

Već je prva saradnja Beogradske filharmonije sa mladim kompozitorom 1975. godine pokazala da se radi o velikom talentu. Tada je Filharmonija sa uspehom izvela njegovo prvo orkestarsko delo, koreografsku sliku za orkestar Iza sunčevih vrata, koju je naredne godine predstavila i na Dubrovačkim letnjim igrama, a iste godine i na šest koncerata na turneji po Nemačkoj.

Foto: Marko Đoković

Međunarodnu promociju Erićevih dela, Filharmonija je nastavila sa ostvarenjem Cartoon u Moskvi 1995. godine, a naročito sa Šest-scena komentara za tri violine i orkestar koje su izvedene na sedam koncerata švedske turneje 2006. godine.

Zoran Erić je bio rezidencijalni kompozitor sezone 2003-2004, a Beogradska filharmonija mu je u sezoni 2016-2017 poručila delo Spisak br. 2.

Foto: Marko Đoković

U jubilarnoj sezoni orkestra, skoro 20 godina nakon švedske turneje, Filharmonija je ponovo stavila na program Šest scena-komentara, kao delo je koje je obeležilo noviju istoriju orkestra i koje će biti izvedeno na koncertu 2.2.2024. godine. Uz duboko žalјenje što Zoran Erić te večeri neće biti prisutan na Kolarcu, Beogradska filharmonija će ga se muzikom zauvek sećati.

(Telegraf.rs)