Premijera predstave "Mamu mu j... ko je prvi počeo" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Reditelj predstave Slobodan Unkovski kaže da su najbolje drame Dejana Dukovskog napisane dok još nije imao 30 godina...

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predstava "Mamu mu j... ko je prvi počeo", nastala po delu Dejana Dukovskog, a u režiji Slobodana Unkovskog, biće premijerno izvedena 27. januara na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavaljeno je na današnjoj koferenciji za medije u prostorijama pozorišta.

Glumačku podelu predvode Miki Manojlović i Branislav Lečić, a uz njih će se na sceni naći Mirjana Karanović, Jasna Ðuričić, Jovana Belović, Peđa Marjanović, Ana Radakijević, Miloš Lazić, Miloš Lučić i Nina Perišić.

Reditelj predstave Slobodan Unkovski kaže da su najbolje drame Dejana Dukovskog napisane dok još nije imao 30 godina.

Reditelj Slobodan Unkovski / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Drama po kojoj je nastala naša predstava je stara preko 20 godina i imala je svoje praizvođenje davno. Čak je i na Bitef festivalu ovde dobila silne nagrade - istakao je Unkovski i dodao da je tekst izuzetno težak za rad, iako je naizgled jednostavan.

Cenjeni reditelj je izrazio zadovoljstvo jer se sakupila odlična i ambiciozna ekipa glumaca koja je uspostavila vezu između predstave i vremena u kojem živimo na jedan izrazito sofisticiran način.

- Nadam se da smo uspeli da uhvatimo neizgovorljivi haos koji je svuda na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Komad ima desetak scena koje su naizgled nepovezane, ali ih zapravo vezuju gubitak ljubavi i nasilje. Te dve stavri su totalno poremetile naše živote u vremenu koje živimo nakon raspada Jugoslavije - izjavio je Unkovski, koji je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što ponovo radi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Branislav Lečić / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Branislav Lečić je kazao da je istinsko zadovoljstvo učestvovati u glumačkom procesu sa velikanima glumišta kao što su Manojlović, Karanović, Ðuričić.

- Sudar sa haosom je za mene magnetna privlačnost našeg komada. Predstava je originalno nastala u momentu kada je taj haos bio očigledan. Naša predstava govori o posledicama tog haosa: raspadu svih vrednosti u ljudskim odnosima, o nepostojanju ljubavi, saosećajnosti. Pokušali smo da nađemo neku vrstu nade za izbavljenjem iz tog haosa - napomenuo je Lečić.

Za Jasnu Ðuričić nema dileme da u 30 godina od prvog izvođenja predstave haos sa Balkana proširio na čitav svet.

Jasna Đuričić / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Tumačenje ovog komada zbog toga postaje još kompleksnije, jer sve te teme kao što su ljubav, čast, greh, nada, vera, smisao propituju na veoma drugačiji način. Živimo trenutak u kojem se svet kakav smo poznavali raspada svuda - kazala je Ðuričić.

(Tanjug.rs)