Opera Srpskog narodnog pozorišta spektakularnim koncertom otvara 160. sezonu

"Pripremili smo ambiciozan repertoar koji će u nešto više od sat vremena pokazati šta je Opera Srpskog narodnog pozorišta i šta nas čeka naredne sezone"

Srpsko narodno pozorište SNP u Novom Sadu / Foto: Wikimedia/BuhaM

Spektakularnim koncertom Opera Srpskog narodnog pozorišta otvoriće novu 160. sezonu 28. avgusta u prostoru ispred tog teatra, najavili su iz SNP-a.

Preko 40 muzičara i devet solista, u prostoru ispred SNP-a, oživeće priče Bizeove Karmen kroz Ariju toreadora, povesti nas kroz Labudovo jezero, sve do Trubadura ili Fausta koji je zasijao prošle operske sezone.

- Sve što smo radili u toku vanrednog stanja i pandemije, još jednom nam je pokazalo da kultura ne sme da stane i da ona mora pronaći put do građana. Iza nas je veoma uspešna sezona koju smo završili koncertom OperaALive, ispred Srpskog narodnog pozorišta, a upravo ćemo na tom mestu, na otvorenom, u petak otvoriti novu, 160. sezonu našeg teatra - kaže direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Kroz više od sat vremena, publiku će voditi čak tri dirigenta - Aleksandar Kojić, Ana Zorana Brajević i gost iz Argentine, Luiz Gorelik, koji je 2008. godine već dirigovao u Srpskom narodnom pozorištu.

- Pripremili smo ambiciozan repertoar koji će u nešto više od sat vremena pokazati šta je Opera Srpskog narodnog pozorišta i šta nas čeka naredne sezone. Ova godina naučila nas je da moramo da budemo inovativni, da se prilagodimo i posebno da moramo da sklapamo partnerstva sa društveno odgovornim kompanijama koje će podržati kulturu i kada ceo svet stane - objašnjava Stankov.

On dodaje da će iz istog razloga biti neophodna i potpuna reorganizacija posla i uslova izvođenja i proba, za šta se Srpsko narodno pozorište spremalo u toku leta.

Ono što je specifično jeste da je koncert organizovan prvenstveno za zdravstvene radnike iz cele Vojvodine, za koje su ostavljena mesta na samom platou ispred Pozorišta.

(Tanjug.rs)