Od Rima do Milana uskoro "vozom bez korone": Novi koncept italijanske železnice

Putnici će na stanicu morati da dođu sat vremena pre ukrcavanja, kako bi se testirali na korona virus

Foto: Pixabay

Putnici u Italiji bi uskoro, mirne glave, mogli ponovo da krenu vozovima kroz svoju državu. Državni operater italijanske železnice najavio je da će od sledećeg meseca započeti probne vožnje "bez korone", na kojima će svi putnici i osoblje biti testirani pre ukrcavanja, prenosi CNN.

- Za početnu fazu testiranja odabrali smo rutu Rim - Milano - rekao je prošle nedelje direktor preduzeća koje upravlja infrastrukturom i uslugama na italijanskoj železničkoj mreži, Đanfranko Batisti i dodao da će prvi vozovi krenuti početkom aprila.

- Onda ćemo ovakav tip putovanja primeniti i tokom leta. To će biti jedinstvena prilika da ljudi posete destinacije poput Venecije i Firence - kazao je on.

Putnici će na stanicu morati da dođu sat vremena pre ukrcavanja, kako bi se testirali na korona virus. Testiranje će sprovoditi Crveni krst i Organizacija civilne zaštite u Italiji.

Iako se o konkretnim datumima još ne govori, koncept će najverovatnije započeti sa brzim vozovima, u kojima je trenutno obavezno nošenje zaštitnih maski i koji saobraćaju sa 50 odsto kapaciteta. Čak ni kapacitet vozova trenutno nije potpuno iskorišćen, pa na određenom broju sedišta stoje upozorenja da ih nije moguće zauzeti.

Vakcinacija na železničkom terminalu u Rimu

Inače, deo italijanske strategije za vakcinaciju je i da glavni železnički terminal u Rimu jeste i glavni punkt za imunizaciju. Ovo mesto ima kapacitet za 1.500 vakcina u tri mobilna šatora koji su postavljeni na tri različita mesta na terminalu.

Nevezano za putovanja, još jedna novina ove kompanije je da je u ponudi i voz u kome je moguće lečiti pacijente ili ih transportovati u bolnice sa više kapaciteta. Voz ima tri vagona u koja može da primi po sedam pacijenata, kao i krevete za intenzivnu negu gde je pacijente moguće staviti na kiseonik.

Sve ovo događa se u svetlu novog zaključavanja u Italiji. Broj slučajeva zaraženih korona virusom ponovo je porastao, a britanski soj postao dominantan. Mere koje su trenutno na snazi zabranjuju putovanja između regija do 6. aprila, a jedna od avio-kompanija već je uvela "letove bez korone" od Atlante do Rima.

Video: Nove mere u Milanu: U toku je priprema javnog prevoza za socijalno distanciranje

(Telegraf.rs)