U ovom grčkom gradu, na ostrvu gde je rođen Zevs, promenio se profil turista, ali i navike

Promet na aerodromu u Haniji je ove godine povećan za čak 345%, a ovo mesto postalo je naročito zanimljivo mladima

Foto: Printskrin/Youtube/RGR food

Profil turista koji su ovog leta imali prilike da posete ostrvo Krit, dolaskom na aerodrom u gradu Hanija, značajno je promenjen, što se može primetiti iz istraživanja. Uzeti su u obzir podaci do polovine avgusta ove godine. Istraživanje se sprovodi na aerodromu u Haniji, uz koordinaciju sa naučnim radnicima sa Mediteranskog agronomskog instituta, Univerziteta na Kritu, Politehnike i Helenskog mediteranskog univerziteta.

Prema podacima, osim značajnog povećanja prometa na aerodromu u Haniji, u odnosu na 2020. godinu, za čak 345%, uočeno je još nešto. Menaju se nacionalnosti turista, budući da su samo tri od 10 posetilaca bili iz Skandinavije, dok nemački turisti po ukupnom broju dolazaka zauzimaju drugo mesto.

Tokom 2017. godine se počelo osećati značajno prisustvo turista iz Poljske na ostrvu Krit. Sada je, međutim, upravo broj poljskih turista značajno porastao. Nakon njih, po broju poseta slede francuski i britanski turisti, koji zauzimaju četvrto i peto mesto. Posebno to važi za turiste iz Velike Britanije, koji su tokom avgusta ostvarili značajan broj poseta, pa se lako može dogoditi da do kraja sezone budu mnogo bolje rangirani, te da čak izbiju i na prvo mesto.

Iako su u periodu pre pandemije na prvim mestima mahom bili finski i norveški turisti, sada se situacija menja, tako da su oni na poslednjim mestima po broju dolazaka.

Kako prenosi Atinska novinska agencija, podaci istraživanja pokazuju da je čest od 10 turista starosti do 34 godine, što pokazuje povećanje broja poseta mladih. Posetioci koji pripadaju starosnoj grupi iznad 55 godina su u značajno manjem procentu birali ostrvo Krit za odmor ove godine, navodi Newsbeast.

Uočena je i razlika u odabiru vrste smeštaja, ali i oblasti boravka. Tako je ove godine smanjena potražnja za hotelskim smeštajem u oblastima Agia Marina i Platanias, dok je došlo do povećane potražnje u samom gradu Haniji. Povećana je i potražnja za svim ostalim vrstama smeštaja, poput vila, stanova, odnosno soba za iznajmljivanje, te kuća i to uglavnom u gradu. Veliki je i procenat stranih turista, koji su se odlučili za opciju iznajmljivanja na kraći period.

I dalje se na prvom mestu nalaze porodični odmori, mada je zabeležen značajan broj turista koji na odmor dolaze samo sa partnerom ili prijateljima. Zbog porasta broja mlađih turista, uočena je i promena u načinu rezervacije smeštaja, ali i u organizaciji odmora. Tačnije, sedmoro od desetoro turista mlađe generacije je biralo opciju da samostalno izvrše rezervacije, a ne preko agencija.

Kada je u pitanju zadovoljstvo stranih turista ponuđenim uslugama različite vrste, mora se primetiti da je procenat zadovoljnih izuzetno visok. Osim smeštaja i vanpasionskih usluga, posebno je istaknuta i gostoljubivost meštana. Međutim, i dalje turisti nisu najzadovoljniji  stanjem putne mreže, koje se karakteriše kao ne baš dobro, zatim čistoćom prevoza, ali i smanjenom frekvencijom, u odnosu na ranije godine. Primećeno je poboljšanje biciklističkih staza, mada postoji i zabrinustost, doduše relativno mala u vezi sa ograničenim brojem parking mesta i potrebom da trotoari u gradu Hanija budu prošireni.

Ne treba zaboraviti ni to da su zabeležene brojne žalbe stranih turista ove godine na poteškoće u vezi sa pronalaženjem taksija i vozila za iznajmljivanje. Oni koji su uspevali da obezbede neko prevozno sredstvo, mahom su posećivali plaže Elafonisiju, zatim Falisarni i Balosu. Značajan je i broj turista koji su posećivali lokalne sakralne objekte, ali ne i arheološka nalazišta.

Veliki broj turista je vrlo zadovoljan kvalitetom lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Čuveno kritsko malslinovo ulje se naravno našlo na prvom mestu, a za njim i domaća vina, cikudija, kao i domaći sirevi i sveži sok od pomorandže.

Od 10 turista, osmoro njih je izjavilo da zapadni deo Krita smatra sigurnim, sa aspekta zdravstvene zaštite. Turisti su generalno zadovoljni poštovanjem propisanih epidemioloških mera. Kako je opšti nivo bezbednosti, koji posetioci osećaju u ovom delu ostrva dostigao 90%, to se smatra možda i najvišim nivoom u poslednjih pet godina.

Video: Ako volite tirkizno more, peščane plaže, mir... Onda je ovo mesto u Grčkoj idealno za vas

(Telegraf.rs)