Od 5. marta vakcinisani mogu u Austriju bez PCR testa

Takođe, od 5. marta više neće biti potreban "zeleni pasoš" unutar zemlje

Foto: Pixabay/cocoparisienne

Ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn najavio je danas da će od 5. marta u Austriju moći da uđu svi koji su vakcinisani, preležali kovid-19 ili imaju negativan test na novi korona virus.

Za sada, državljanima Srbije omogućen je ulazak u Austriju pod uslovom da prilože dokaz o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti, uz obavezan negativan PCR test na koronu.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva inostranih poslova Srbije, naši državljani mogu da uđu u Austriju ukoliko prilože dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv kovida-19 (na nemačkom ili engleskom jeziku) nekom od sledećih vakcina: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac, Covaxin, Covovax ili Novavax ili lekarsko uverenje o preležanoj bolesti, izdato od strane nadležnog organa (na nemačkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih 180 dana preležalo kovid-19.

Pored toga, za sada je neophodno priložiti i negativan PCR test ne stariji od 72 sata (na nemačkom ili engleskom jeziku) – tzv. 2G+ pravilo. Za ova lica ne važi obaveza elektronske registracije i mera karantina.

Aktuelne mere nalažu da su, ukoliko ne poseduju negativan rezultat testa, državljani Srbije u obavezi su da izvrše onlajn registraciju, koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja (Pre – Travel Clearance – PTC na sledećoj veb-stranici: https://entry.ptc.gv.at ), a po ulasku u zemlju su u obavezi da stupe u 10-dnevni karantin, koji je moguće prekinuti dobijanjem negativnog PCR testa.

Osobe koje su primile treću dozu vakcine ne moraju imati PCR test, niti su u obavezi da obave onlajn registraciju.

Deca do navršene 12. godine života ne moraju da imaju negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju.

Takođe, trebalo bi znati da vakcine Sinopharm i Sinovac važi samo za ulazak u Austriju, ali ne i kao „kovid propusnica“ prilikom boravka u ovoj zemlji.

Prema današnjim najavama, od 5. marta više neće biti potreban "zeleni pasoš" unutar Austrije.

Kancelar Nehamer je podsetio da je odluka vlade preporuka, a da pokrajine mogu same odlučiti da li će zadržati neke mere, te saopštio da je pokrajina Beč najavila da će zadržati mere i da će dalje analizirati situaciju.

Inače, Beč je i do sada bio uzdržaniji u popuštanju mera od ostatka Austrije.

(Telegraf.rs/Tanjug)