Nova pravila za Grčku 6. ili 7. juna: Da li će menjati uslove za decu i za negativni antigenski test

Grci su zadržali pravo da nasumično testiraju putnike na graničnim prelazima

Foto: Profimedia

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić je izjavio da se nova pravila grčkih vlasti za putovanja mogu očekivati za nekoliko dana, 6. ili 7. juna, i da za sada ostaje pravilo da deca starija od pet godina za ulazak u Grčku moraju imati negativan PCR test.

- Takođe, imamo situaciju sa negativnim antigenskim testom koji još nije uveden kao alternativa PCR testu, ali nadamo se da će to biti. Imamo uveravanja da će to biti veoma brzo - rekao je Seničić za RTS.

Dodaje da "zeleni sertifikat", koji kod nas već funkcioniše, nije neophodan za ulazak u Grčku, i da grčku granicu i dalje možemo preći sa drugim papirima, sa sertifikatima o vakcinaciji ili o PCR testiranju.

Seničić napominje i da potvrda o preležanoj koroni može da pomogne pri prelasku granice.

- Da biste imali potvrdu da ste preležali koronu, to se potvrđuje ili pozitivnim PCR testom koji je urađen kada je dijagnostikovana bolest i koji ne sme biti mlađi od dva meseca, a ni stariji od devet meseci. Isti slučaj je i sa antigenskim testom - rekao je Seničić.

Kako dodaje, Grci su zadržali pravo da nasumično testiraju putnike na graničnim prelazima, što se, kako se pokazalo iz dosadašnjeg iskustva, ne dešava tako često.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Seničić kaže da se sa grčkim ministrom intenzivno razgovara o pomeranju starosne granice dece koja moraju imati negativan PCR na minimum 10 ili čak 12 godina, i da odgovor treba očekivati najkasnije sredinom ili krajem ovog meseca.

Prema njegovim rečima, epidemijska situacija u Grčkoj nije sjajna, očekivao se veći pad broja zaraženih i zbog toga ostaje ova granica za decu od pet godina.

- Ukoliko se tamo razbolite, "bićete smešeni u karantinski prostor o trošku države - rekao je Seničić.

Dodao je i da je ista procedura ako putujete avionom.

- Jedina razlika je da je u povratku potreban negativan PCR za naše građane koji nisu vakcinisani, ili ćete preuzeti uverenje o karantinu, a onda tokom karantina uraditi testiranje i izaći iz njega - rekao je Seničić.

(Telegraf.rs/Tanjug)