U Grčkoj postoji 25 ski centara, a ova tri su najbolja: Evo koliko košta ski-pas

Što se cena tiče, u Grčkoj postoje i ona koja se mogu karakterisati kao jeftina, a dobra i u kojima se dnevni trošak kreće od oko osam evra

Foto: Shutterstock

Suvišno je reći da je prva asocijacija mnogima kada se pomenje Grčka, uživanje u letu i moru. Ipak, ono što je manje poznato, jeste da je u pitanju zemlja, koja može da se pohvali i fenomenalnim zimskim destinacijama. Ukoliko želite da uživate u skijanju, onda bi možda trebalo da razmislite i o nekom od 25 ski centara u ovoj zemlji.

Jedno od najpoznatijih skijališta nalazi se na planini Parnasos, u blizini Atine. Najbolju vrednost sa aspekta cena nudi ski centar Falakro, koje se nalazi u regiji Istočna Makedonija i Trakija, dok se i Voras - Kajmakčalan pominje kao jedno od boljih skijališta u zemlji. Elatohodi – Katerini, u Centralnoj Makedoniji, Agriolefkes – Pilion u Tesaliji i Profitis Ilijas – Mecovo još su neka od poznatijih skijališta u zemlji, koji mnogi naši turisti vezuju pre za leto.

Što se cena tiče, u Grčkoj postoje i ona koja se mogu karakterisati kao jeftina, a dobra i u kojima se dnevni trošak kreće od oko osam evra.

Foto: Shutterstock

1. Ski centar Fteroolakka/Kellaria

Na planini Parnasos, u blizini grčke prestonice, na nadmorskoj visini između 1.640 i 2.260 metara nalazi se ski centar Fteroolakka/Kellaria. Dužina ski staza je 36 kilometara i postoji ukupno 17 ski liftova. Ukupno je 18 kilometara plavih, 15 kilometara crvenih i tri kilometara crnih staza.

Cena dnevne karte u toku sezone se kreće između 15 i 30 evra, u zavisnosti od uzrasta skijaša, te tako 15 evra plaćaju deca, a 30 evra odrasli. Uobičajeno radno vreme skijališta je između 09 i 16h po lokalnom vremenu, s tim što može doći do izmena u toku vikenda i praznika, a najpre u zavisnosti od vremenskih prilika.

2. Ski centar Falakro

Na području regije Istočna Makedonija i Trakija, na oko 45 kilometara udaljenosti od grada Drama, na nadmorskoj visini između 1.615 i 2.232 nalazi se ovaj ski centar, sa ukupno 22,2 kilometara ski staza. U njemu postoji i devet ski liftova. Najviše je staza obeleženih crvenom bojom, koje se karakterišu kao srednje težine. Postoje i plave i crne staze.

Dnevnu kartu najmlađi skijaši u ovom ski centru treba da plate sedam evra, dok je cena ski pasa za odrasle 10 evra na dnevnom nivou.

3. Ski centar Vilja Pisoderi/Verno

Sela Vilja i Pisoderi su najbliža ovom ski centru u Zapadnoj Makedoniji, dok je grad Florina udaljen oko 20 kilometara. Raspolaže sa 4,2 kilometara plavi, odnosno ski staza za početnike, te sa šest kilometara staza srednje težine, a kilometar je duga crna, najteža ski staza. U ovom ski centru postoji pet ski liftova.

Otvoren je između 09 i 16h po lokalnom vremenu, uz mogućnost izmene radnog vremena u dane vikenda i za vreme praznika, te u slučaju da dođe do potrebe zbog aktuelnih vremenskih prilika.

Stariji skijaši ovde dnevno plaćaju kartu 15 evra, dok je cena ski pasa za decu 12 evra na dnevnom nivou.

(Telegraf.rs)