Redak geološki fenomen na Peloponezu izaziva strahopoštovanje i divljenje prirodi

Najjednostavnije bi bilo Vathi Muzi objasniti kao impresivnu pećinu, čije ivice čine vertikalne crvenkaste masivne stene

Printskrin: Google maps

Mesto bogato neverovatnim misterijama, grčko poluostrvo Mani poznato je po šarmantnim naseljima od kamena, ali i po divljoj prirodi.

Na svakom koraku postoji nešto što posetioce ostavlja bez reči. Jedna od možda najinteresantnijih i ujedno najmisterioznijih lokacija u ovom delu Grčke je i geološki fenomen, poznat kao „crna rupa“.

Iako nije poznata široj javnosti, Vathi Muzi je redak geološki fenomen, koji kod posetilaca izaziva strahopoštovanje prema snazi prirode.

Misteriozna rupa u Maniju

Najjednostavnije bi bilo Vathi Muzi objasniti kao impresivnu pećinu, čije ivice čine vertikalne crvenkaste masivne stene. Ono što posebno fascinira jeste mala šuma u njenoj unutrašnjosti, što je svojevrsno iznenađenje.

Jedna od impresivnih i mnogima nepoznatih lokacija Manija, nalazi se u blizini sela Erimos. Monotoni pejzaž ovog dela poluostrva se iznenada drastično menja i pojavljuje se „crna rupa“, bukvalno usred ničega. Pejzaž deluje nestvarno, skoro pa kao da je sa druge planete.

Jedino mesto na području Manija do koga ne dopire sunce upravo je Vathi Muzi. U kombinaciji sa velikom vlažnošću, odsustvo sunčeve svetlosti čini da „crna rupa“ bude dom jedinstvenom drveću koje u njoj raste.

Dimenzije ovog prirodnog fenomena su 50x30 metara. Da sve bude još interesantnije, u blizini se nalazi još jedna „crna rupa“. Istina, mnogo manja, ali posebno interesantna zbog otkrića smokava i kostiju životinja.

(Telegraf.rs)