3 planine koje uopšte nisu popularne, a i te kako mogu da pariraju Tari i Kopaoniku

Ako nešto imamo, to su planine...

Ko nije otišao na zimovanje na Kopaonik, Taru ili Zlatibor, nije u trendu, mišljenje je koje je posebno zastupljeno među mlađom populacijom. Sve to je donekle  i razumljivo, jer se upravo te tri planine u Srbiji nekako uvek i favorizuju.

Znajući da su planinski masivi u reljefu Srbije najzastupljeniji procentualno, nije zgoreg da pomenemo i neke druge planine, koje možda nisu toliko popularne, a trebalo bi da budu.

Planina Zlatar

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Smeštena između toka čak 4 reke, ova planina pripada lancu Dinarskih planina. Najviši vrh planine Zlatar se nalazi na 1.625 metara nadmorske visine i nosi naziv Velika krševa. Zahvaljujući tome što je oivičena tokom reka Bistrice, Uvca, Mileševke i Lima, planina je posebno bogata biljnim vrstama.

Klima je, slobodno se može reći idealna, budući da se u području  Zlatara mešaju uticaji planinske i mediteranske, odnosno umerene klime. Zato i važi za jednu od najsunčanijih planina u našoj zemlji, budući da tokom godine ima u proseku 265 sunčanih dana, a da je snežnih oko stotinu.

Jedinstveno stanište beloglavog supa, koje se nalazi u kanjonu obližnje reke Uvac je posebno značajno za razvoj turizma na ovoj planini. A sem čuvenih meandara Uvca, vredi posetiti i Zlatarsko jezero, kao i Radoinjsko i Sjeničko. U blizini su i  neki od značajnih srpskih srednjevekovnih manastira.

Ski staza na Zlataru je ukupne dužine 800 metara, a dostupan je i ski lift u dužini od 420 metara.

Za ljubitelje lova, ali i ribolova je ovo takođe izuzetno zanimljiva destinacija.

Stara planina

Foto: Jelena Pavlović

Najviši vrh uže Srbije je ujedno i najviši vrh Stare planine. Midžor se nalazi na nadmorskoj visini od 2.169 metara.

Bez nekog valjanog razloga, tek Stara planina je do nedavno bila prilično zapostavljena, iako je tek oko 70 kilometara udaljena od Niša, a 50 od Pirota, te oko 330 kilometara je deli od Beograda.

Pripada masivu Karpatsko–balkanskih planina, a veći deo ovog planinskog venca se proteže duž teritorije susedne Bugarske.

Kako je zahvaljujući klimatskim prilikama, Stara planina prekrivena snegom čak oko 5 meseci godišnje, to se smatra idealnom destinacijom za razvoj zimskih sportova.

Prva gondola koja je izgrađena u Srbiji je izgrađena upravo ovde i to na lokaciji “Jabučko ravnište”. ukupna dužina ski staza se procenjuje na preko 13 kilometara, a dostupna je i četvorosedna žičara, kao i ski lift. Za najmlađe goste je obezbeđen i dečiji ski vrtić, kao i pokretna traka.

U slučaju da priroda ne osigura sneg, to će učiniti zaposleni u ski-centru na Staroj planini, odnosno sistem za veštačko osnežavanje, koji je na ovoj planini takođe dostupan.

Jastrebac

Printskrin: Youtube/RTV Krusevac

Iako se nalazi u neposrednoj blizini čuvenog Kopaonika, Jastrebac je ipak nepravedno zapostavljen.

Najviši vrh, Velika Đulica, se nalazi na 1.491 metar nadmorske visine, a Jastrebac pripada masivu Rodopskih planina.

Mada je ski-staza relativno kratka, jer se proteže dužinom od svega 300 metara, Jastrebac je interesantan za posetu tokom cele godine. U podnožju se nalazi Ribarska banja, sa brojnim lekovitim izvorima, a na 480 metara nadmorske visine postoji i veštačko jezero. Odličan je izbor i za ljubitelje lova.

Video: Guza u prvom planu: Zorannah u kupaćem kostimu skija na snegu

(A.B./Telegraf.rs)