Čak je i Momo Kapor smatrao da je Beograd najbolje mesto da se sačeka autobus za Zemun

Evo zašto će Taurunum uvek biti grad za sebe

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Oni Beograđani koji žive sa ove strane reke, Zemun smatraju delom Beograda, što on svakako jeste i to još od 1934. godine, kada je srpska vojska zvanično ušla na tu teritoriju i pripojila je tadašnjoj državi – Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Ali oni Beograđani koji su rođeni u Zemunu ili čiji su roditelji u njemu rođeni će uvek reći da su Zemunci, a ne Beograđani.

Iako je mnogim klincima danas asocijacija na Zemun nešto drugačija, hteli to mnogi da priznaju ili ne, Zemun jeste grad za sebe, mada je proglašen jednom od beogradskih opština zvanično još davne 1945. godine.

Kratka istorija Zemuna

Smešten u jugoistočnom delu plodne sremske ravnice, nekadašnji Taurunum, kako su Kelti nazivali naselje na tom području, je bio naseljen još u periodu između 4500. i 3000. godine pre Hrista.

Na jednom od najlepših vidikovaca, na kome se nalazi kula Sibinjanin Janka su u doba neolita živeli tadašnji stanovnici. Posle toga su se na području današnje beogradske opštine smenjivale različite kulture, badenska, vučedolska, pa keltska, kada je i formirano prvo značajnije naselje.

Upravo je keltski Taurunum, koji je osnovan oko 85. godine pre Hrista bio značajno pristanište, a kasnije postaje i bitan trgovački grad.

Tokom 5. veka ga osvajaju Huni i potpuno uništavaju, posle čega to područje osvaja Franačka, a prema podacima, polovinom 9. veka tu se naseljava srpski živalj.

Današnji Zemun kasnije osvaja Ugarska, pa Vizantija, a kamen iz bedema ugarskog zemunskog grada, po naredbi tadašnjeg vizantijskog cara, Manojla I Komnina biva uzidan u bedeme Beogradske tvrđave.

Zemun kasnije ostvajaju, ali i značajno oštećuju turske snage prilikom napada na Beograd 1465. godine.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ponovo turske snage osvajaju Zemun, a od 1758. godine ulazi u sastav Vojne granice. A njegov pogranični deo se smatra slobodnim vojnim komunitetom.

Veći deo njegove teritorije je u doba kada se nalazio u sastavu Austrije bio imanje porodice Šebrun. Upravo u to doba je i postao slobodan grad.

Po završetku Prvog svetskog rata ulazi u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i od 1934. administrativno pripada Beogradu.

Sve do 12. aprila 1941. godine ostaje u sastavu Beograda, da bi nakon nemačke okupacije bio u sastavu Nezavisne države Hrvatske.

Oslobođen je samo 2 dana nakon oslobođenja Beograda 1944. godine.

Godinu dana nakon toga biva proglašen za jednu od opština grada Beograda.

Beograd je najbolje mesto da se sačeka autobus za Zemun

Zemun / foto: pixabay.com

Možda je status Zemuna u odnosu na Beograd i osećaj rođenih Zemunaca po tom pitanju najbolje opisao Momo Kapor u navedenoj rečenici.

Jeste zvanično Zemun u sastavu Beograd i administrativno se smatra jednom od beogradskih opština, ali on jeste grad za sebe. A to se može osetiti na svakom koraku.

Međutim, činjenica je da su Zemunci neraskidivo vezani za Beograd. Mnogi od njih se školuju ili rade preko mosta, što bi se reklo.

Osim arhitekture, koja se u velikoj meri razlikuje od većeg dela arhitekture u starom delu Beograda, u Zemunu vlada posebna atmosfera. Dovoljno je da se prošetate kaldrmisanim uličicama podno Gardoša, pa da pomislite kako ipak niste u Beogradu.

I još jedan savet za kraj, ne pokušavajte rođenim Zemuncima da objasnite da Zemun jeste u sastavu Beograd još od 1945, jer ćete vi u toj diskusiji sigurno biti poraženi. Možda baš zbog tih i takvih Zemunaca, ovaj deo grad uspeva da očuva autentičnost, na kojoj mu mnogi mogu pozavideti.

Video: Počelo je proleće, a ovakav Zemun je malo kome poznat

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)