Počinju večernje posete Resavskoj pećini: Speleološki biser Srbije čeka turiste

Resavska pećina jedno je od najlepših prirodnih bogatstava Srbije

Foto: Pixabay.com

Resavsku pećinu kod Despotovca, najposećeniju pećinu Srbije, vikendom poseti 1.000 turista, uglavnom pojedinačno, ali se vraćaju i organizovane posete, rekla je danas Tanjugu direktorka Javnog preduzeća "Resavska Pećina" Ana Bogdanović - Nešić.

Ona je navela da preovlađuju porodične posete, ali se vraćaju i organizovane grupe preko poznatih turističkih agencija koje dugi niz godina sarađuju s "Resavskom pećinom".

- Spremno smo dočekali turiste, završili smo sve radove na Resavskoj pećini i Lisinama - istakla je Bogdanović Nešićeva i dodala da je Resavska pećina prešla na rad po letnjem periodu i sada je otvorena od 9.00 do 20 sati, a poslednji ulazak u pećinu i razgledanje je u 19 sati.

Ona je dodala de je JP "Resavska pećina" učestovala na Sajmu domaćeg turizma "Upoznaj Srbiju", ovog meseca u Beogradu i Novom Sadu, i uz Resavsku pećinu i Hidrokompleks Lisine predstavili srednjovekovni manastir Manasiju kod Despotovca, Muzej ugljarstva u Senjskom rudniku, smeštajne kapacitete i ugostiteljske objekte na teritioriji opštine Despotovac.

Resavska pećina jedno je od najlepših prirodnih bogatstava Srbije, za koju speleolozi tvrde da je speleološki biser pod zemljom, a za turiste je otvorena 1972.godine.

Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara. Pre pandemije korona virusa, godišnje je posećivalo oko 70.000 turista, uglavnom školskih ekskurzija.

(Telegraf.rs)