Mošti Svetog kneza Lazara više od godinu dana putovale su Srbijom: Ravanica je njegov dom

Najveća i glavna zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića podignuta je na nagovor kneginje Milice, koja je savetovala supruga da podigne zadužbinu "za spas svoje duše"

Foto: Ivan Strahinić

U podnožju Kučajskih planina, pokraj sela Senje kod Ćuprije, nalazi se manastir Ravanica, zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića.

Svetinja je sagrađena između 1375. i 1377. godine, a saborni hram posvećen je Vaznesenju Gospodnjem i nalazi se u centralnom delu manastirskog kompleksa.

Po arhitektonskim i likovnim obeležjima, Ravanica je rodonačelnik takozvane moravske škole. Gradio ju je Rade Neimar iz Bara.

Poput mnogih drugih svetinja u Srbiji, i Ravanica je paljena i pljačkana, ali i obnavljana više puta.

Od 1390. godine, kada su mošti kneza Lazara iz Prištine prenete u Ravanicu, ovaj manastir postao je mesto hodočašća i mesto na kom je stvoren kult svetog srpskog kneza. U Velikoj seobi njegove mošti prenete su u Sent Andreju, potom u Vrdnik, pa u beogradsku Sabornu crkvu.

U Lazarevu zadužbinu mošti su vraćene 9. septembra 1989, gde se i danas nalaze. Prethodno su više od godinu dana putovale kroz Srbiju, a vernici su im se poklanjali u Tronoši, Petkovici, Leliću, Ćelijama, Bogovađi, Žiči, Ljubostinji, Studenici, Gračanici, Lazarici...

Mnogi veruju da molitva nad moštima Svetog kneza Lazara ima posebnu moć.

Kivot sa moštima otvoren je praznikom i nedeljom za vreme služenja liturgije, kao i nedeljom za vreme čitanja akatista, posle večernje službe.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Telegraf u manastiru Visoki Dečani

(Telegraf.rs)