Zašto nam je toliko teško da jednu godinu preskočimo letovanje?

To nam trenutno izgleda kao "smak sveta"

Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Da li smo zaista toliko navikli da svake godine idemo na more, da prosto ne možemo da se uzdržimo da i ove godine ne odemo?

Biće onih, koji to smatraju nezamislivim, naravno. A biće i onih, koji imaju mnogo veće brige od toga, jer su možda ostali bez posla u ovom teškom periodu, pa im more nije ni na kraj pameti. Svakako nije na nama da sudimo da li su u pravu jedni ili drugi, jer posmatrano iz njihove perspektive, sigurno jesu.

Ipak, ne može da se ospori činjenica da boravak na moru i te kako ima blagodeti za ljudski organizam.

Zbog čega je dobro ići na more?

Sve se više govori o blagotvonom uticaju morske vode na zdravlje, ali i morskog vazduha. Zato i ne čudi što mnogi, čak i u trenutnoj situaciji, prosto ne uspevaju da zamisle odmor bez odlaska na more.

Naravno, ima i onih koji smatraju da je i Srbija idealna destinacija za odmor. To se, svakako ne može osporiti, jer u našoj zemlji ima sjajnih destinacija. Ipak, nemamo more, a mnogi bez toga i ne zamišljaju svoj odmor.

Takozvana talasoterapija, podrazumeva lečenje morskom vodom. Poznato je da su još Stari Grci koristili mrosku vodu u terapeutske svrhe. Danas se ova terapija primenjuje sa ciljem lečenja artritisa i bolova u leđima, ali i u rukama i nogama. Takođe je primećen i blagotvoran efekat morske vode na zarastanje rana, ali i na kožu zahvaćenu ekcemima ili psorijazom.

Plaža Grias to Pidima na Androsu / Foto: Pixabay.com

Postoje indicije i da morski vazduh i kupanje u morskoj vodi pomažu ljudima, koji pate od astme ili različitih vrsta alergija.

Nataložene štetne materije u ljudskom organizmu će mnogo lakše biti eliminisane nakon kupanja u morskoj vodi.

Ali ono što se najčešće navodi kao razlog za odmor na moru definitivno je smanjenje stresa. Da li zato što odlazimo na more očekujući opuštanje i odmor u pravom smislu te reči ili jednostavno zato što menjamo mesto boravka, tek uočeno je i da se stres u velikoj meri eliminiše nakon letnjeg odmora. Na moru naravno.

Ipak, ako i ne uspemo ove godine baš otići na more, uvek imamo i druge opcije. Boravak u prirodi, kupanje u nekom od jezera u našoj zemlji, sunčanje. Ne kažemo da će to biti ekvivalent odmoru na moru, ali može da bude od koristi.

(A.B./Telegraf.rs)