Jedna od najlepših crnogorskih plaža koju ste sigurno obišli, a ne znate kakve legende o sebi krije

Plaža Mogren je po mnogo čemu zanimljiva

Mogren / foto: printscreen/youtube/Fishing Bu2

Letujete li u Budvi, gotovo je nemoguće da ne posetite čarobnu uvalicu, koja se u njenoj blizini nalazi. Osim kao atraktivno mesto za uživanje u plavetnilu Jadrana, plaža Mogren je poznata i po nečemu, ne baš tako lepom.

Jedini napad ajkule, u kome je stradao čovek na celom Crnogorskom primorju se odigrao upravo na području ove plaže.

Legenda o nastanku Mogrena

Sama po sebi interesantna, ova plaža je sačinjena od dve omanje uvale, koje su povezane prirodnim tunelom. Za njen nastanak je, naravno, vezana lokalna legenda.

Iako se ne zna baš tačno kada se to desilo, sa kolena na koleno se u ovom kraju prenosi priča o izvesnom Mogrinju ili Mogrenu, mornaru španskog porekla, koji je bio jedini preživeli učesnik napada gusara na brod. Legenda veli da se spasao dolaskom baš na mesto, na kome se danas nalazi plaža Mogren.

Želeći da se zahvali za spašen život, u blizini podiže omanju crkvu i posvećuje je Svetom Antunu Padovanskom, katoličkom svecu, koji se proslavljao 13. juna. Baš iz tog razloga je među starijim Budvanima postojalo verovanje da se pre tog datuma nikako ne treba kupati u moru.

Svake godine su na taj dan ovde dolazili mnogi stanovnici iz okolnih mesta na svojim barkama, kako bi proslavili praznik. Budući da je crkvica bila mala da primi sve vernike, često je služba održavana i na prostoru same plaže.

Na očuvanim razglednicama plaže Mogren iz 30-ih godina prošlog veka se mogla videti i ova crkvica, od koje su danas nažalost očuvani samo temelji. Sa dolaskom komunističke vlasti je na mestu nekadašnje svetinje podignut restoran.

Jedini napad velike bele ajkule na crnogroskom primorju

Mogren / foto: printscreen/youtube/Fishing Bu2

Priča o jedinom ikada zabeleženom napadu ajkule u ovoj zemlji nas vraća u 1955. godinu i na plažu Mogren.

U prvoj polovini jula meseca su u blizini letovali studenti iz Srbije. Trojica od njih su seli u barku od drveta i odlučili da se odvezu do plaže Mogren, tačnije do velike stene, na kojoj mnogi uživaju da se sunčaju i danas, jer je stena gotovo ravna na vrhu.

Ali je slučaj hteo i da neposredno pre toga u vode Jadrana upliva velika bela ajkula, za koju se veruje da je stigla iza jednog velikog američkog broda. I još jednom je slučaj hteo da neko baš u blizini te plaže baci lešinu magarca, što je gotovo sigurno privuklo ajkulu da dopliva tako blizu obale.

A onda je čačanski student star 22 godinu, po imenu Stevan Tomašević odlučio da bude prvi sa drvenog brodića, koji će se okupati u vodama Jadrana nadomak plaže Mogren.

Vrlo brzo posle toga je usledio napad, tokom koga je ovaj student elektrotehnike stradao.

Napad se dogodio 13.07.1955. godine, a mnogi su kasnije komentarisali simboliku broja na majci Kajakaškog kluba Čačak, koju je Stevica nosio – 137.

Nekoliko dana nakon ove velike tragedije su se okupili porodica nastradalog mladića i prijatelji, kako bi na mestu na kom se odigrala nesreća bacili vence i cveće u vodu. A mesec dana nakon tog nemilog događaja je neposredno pri vrhu stene na plaži Mogren od strane njegove porodice i prijatelja postavljena i spomen ploča, koja se i danas tamo nalazi. Na njoj piše:

U uvali iza ove stene kupajući se sa drugovima 13. jula 1955. godine izgubi život Tomašević Stevan – Stevica, student elektrotehnike iz Čačka u svojoj 22-oj god, kao žrtva morske nemani. Neutešna porodica i drugovi

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)