Rio de Žaneiro ne želi da otvara plaže sve dok se ne pronađe vakcina za Covid-19

Foto: Pixabay / Rio de Žaneiro

Prema najavi vlasti, Rio de Žaneiro će svoje plaže otvoriti tek nakon što bude pronađena vakcina protiv Covid-19.

Ranije ovog meseca je gradonačelnik Rio de Žaneira, Marčelo Krivela izjavio zvanično da će čuvene plaže u ovom gradu biti otvorene za kupače i ostale posetioce tek nakon što bude postojala vakcina protiv Covid-19, prenosi Reuters.

Trenutno su plaže u Riju otvorene isključivo za osobe koje vežbaju i žele da uživaju u sportovima navodi, mada se mora priznati da sa vremena na vreme kupači krše ta pravila. Mnogi ne koriste maske i ne poštuju pravila o obaveznom socijalnom distanciranju.

- Tamo gde ne možete da koristite maske, sve to može biti sprečeno, samo ako postoji testirana vakcina ili ako je stepen zaraze blizu nule, izjavio je Krivela novinarima. - Na plaži ne koristite masku i nivo zaraze raste, dodao je.

Brazil beleži čak preko 2 miliona obolelih od korona virusa. Preminulih je do sada skoro 77.000,a u kritičnom stanju se nalazi 8.318 pacijenata. Izlečenih je 1.366.775 ljudi. Kako je Brazil druga najgore pogođena zemlja tokom pandemije korona virusa, a odmah nakon Sjedinjenih Američkih Država, treba pomenuti i da je Rio de Žaneiro grad sa izuzetno visokom stopom smrtnosti i nalazi se na drugom mestu u celoj zemlji.

U Brazilu u znak protesta iskopali grobove i na plažama / Foto: Tanjug/AP

Mnogi delovi Brazila su počeli sa ponovnim otvaranjem određenih objekata, uprkos tome što se svakoga dana može čitati o povećanom broju novih slučajeva.

Prethodne sedmice je Rio de Žaneiro dozvolio otvaranje barova i restorana, a sve to je dovelo do značajne gužve u određenim objektima, uprkos sprovedenim higijenskim merama i ograničenim kapacitetima.

U tom smislu je gradonačelnik izjavio da je povukao ideju o tome da navijačima bude dozvoljeno prisustvo fudbalskim mečevima na stadionima.

Ipak, predsednik Brazila, Žair Bolsonaro, se suprotstavio ideji da građani borave u kućama, rekavši da je šteta za brazilsku ekonomiju mnogo gora od samog virusa.

Poznato je da je Rio de Žaneiro turistički magnet Brazila, a prvenstveno zbog svojih plaža i prelepih pejzaža, kao i načina života. Takođe je činjenica da glavni deo gradske privrede čini upravo turizam.

(A.B./Telegraf.rs)