Ove 3 evropske destinacije su idealne za putnike koji žele tokom zime da uživaju u vrelom suncu

Idealna mesta za najveće ljubitelje leta

Foto: Telegraf.rs

Ukoliko ne podnosite hladnoću i zimi sanjarite o toplim primorskim mestima, savetujemo da razmislite o poseti ovih evropskih destinacija.

Malta

Malta, malo i gusto naseljeno ostvro u sred Sredozemnog mora, idealna je destinacija i tokom zime.

Iako geofizički čini deo severne Afrike, Malta se geopolitički nalazi u južnoj Evropi. Malteški jezik je jedini semitski jezik iz afro-azijske porodice jezika koji se govori u Evropi. Međutim, zbog velikog uticaja britanske vlade svaki Maltežanin besprekorno govori engleski jezik.

Budući da su mnogi narodi prolazili kroz ovo ostrvo, malteška kultura bi se mogla nazvati šarenom i svestranom.

Pošto je ostvo zaista malo, možete da iznajmite smeštaj u Valeti i svakog dana da obiđete neku drugu znamenitost (Plavu pećinu, Popajevo selo ili Azurni prozor).

Gastronomija je tipična mediteranska, sličlna sicilijanskoj.

Pogledajte kako izgleda ova mediteranska destinacija:

Sicilija

Najjužnija tačka Italije i topli dom vulkana, mafije i špageta će i vaše srce ugrejati tokom zimskih meseci. Iako zimi ne možete da se kupate u moru, na Siciliji možete da obilazite prelepe gradove i uzivate u savršenoj temperaturi.

Sveže pomorandže i nar u će vas sigurno osvežiti, a arhitektura će vas ostaviti bez daha. U centru grada dominiraju sicilijanski barok i secesija, dok obale mora krase tipične mediteranske kućice.

Iako je u gradovima (Kataniji, Palermu ili Sirkuzi) relativno toplo, ako želite da se popnete na Etnu pripremite se na jake hladne vetrove.

Kipar

Ljubitelji leta će tokom svakog godišnjeg doba uživati na "Ostrvu ljubavi", gde je po legendi iz vrtloga morske pene rođena boginja ljubavi Afrodita.

Kipar se naziva ostrvom leta sa preko trista sunčanih dana u godini, kao i ostrvom najstarijeg vina na svetu.

Iako je geografski u Aziji, daleko na istoku Mediterana, Kipar je zemlja članica EU, podeljena na grčki i turski deo. Stogodišnji period britanske vladavine ostavio je značajan uticaj, a kulturni mozaik iz starih vremena čine spomenici iz perioda Rima, Vizantije i antičke Grčke.

Kipar je najpoznatiji po svojim prelepim plažama, koje zahvaljujući toploj i suvoj klimi privlače turiste tokom čitave godine u najpoznatije centre na ostrvu.

(Telegraf.rs)