U ovom rumunskom gradiću možete da se banjate do mile volje: Lekovite vode su dar planina

Ako ste bili u Transilvaniji, a propustili ste da posetite Đeoađu, planirajte novo putovanje prvom prilikom

Đeoađu; foto screenshot Youtube/Rodica Madan

U Transilvaniji, u karpatskom basenu Rumunije, na reci Moriš nalazi se gradić Đeoađu. Neki smatraju da je naziv grada potekao od rimskog naziva za termalne vode. Drugi, pak, tvrde da Đeoađu upućuje na mađarsku reč za reku koja ovde protiče, a označava njenu lekovitost.

Lokalno stanovništvo u ovom gradu terme čija je temperatura 33 stepena zove „darom planina“ jer su bogate mineralima i imaju lekovita svojstva.

Đeoađu; foto screenshot Youtube/Rodica Madan

Đeoađu je stecište turista iz svih krajeva Evrope. Zato u Transilvaniji nećete imati problema s pronalaženjem smeštaja, restorana i sadržaja. Dok niste na wellness i spa tretmanu, možete da uživate u lepotama slapova Klokota, da posetite obližnja domaćinstva, vidite kako izgleda život u rumunskom selu i degustirate domaće specijalitete u lokalnim restoranima.

Tu je i popularni „Tarabostes“, klub u kom možete da osvežite sećanja na disko dane, piše Punkufer.

Osećaj da ste u nekom drugom, antičkom vremenu, pojačava i činjenica da se nedaleko od grada u selu Germisara nalaze arheološke iskopine celog jednog rimskog gradića. Sa očuvanih zidova napuštenih u polju gde nema žive duše pruža se predivan pogled na okolna zelena brda.

Ukoliko poželite da odete na izlet, domaćini će vam od srca preporučiti odlazak u Nacionalni park Retezat koji spada u najlepše parkove Rumunije, a možda i Evrope.

(Telegraf.rs)