Top 5 najneobičnijih evropskih hotela: Zadovoljstvo gostiju uvek je na prvom mestu

Ne samo da su specifični spolja, već i u sobama nude mnoge zanimljivosti. Pa ko voli da boravi u nekadašnjoj zatvorskoj ćeliji ili svetioniku, na primer, može i to da pokuša

Printskrin:Youtube/ Caters Clips

Zaboravite na kartice prilikom ulaska u hotelske sobe. Šta kažete na to da koristite svoj mobilni telefon za pristup sobi ili apartmanu u hotelu?

Od hotela poznatih po elektronskoj umetnosti do smeštaja u svetioniku ili starim vagonima, mnogi hoteli čine sve da budu originalni i da oduševe svoje goste.

Ideja ima na pretek, a većina ih je vrlo neobična i neuobičajena.

1. Odmarajte u švajcarskom zatvoru

Većina ljudi beži od ideje da boravi u zatvoru, ali ima i onih koji žele da isprobaju i tu varijantu, i još da to i plate. Adresa na kojoj se danas nalazi hotel „Swiss Jailhotel Löwengraben“ u švajcarskom gradu Lucernu, sve do 1998. godine bila je vrlo nepoželjna. Danas tu borave gosti hotela.

Nekadašnje zatvorske ćelije su preuređene u sobe. Renovirane su tako da predstave spartansku estetiku zatvorskog života, sa oskudnim nameštajem i zajedničkim kupatilima. Nekadašnja zatvorska biblioteka je preuređena u apartman, u kome se od poda do plafona nalaze knjige. Ranije upravnikova kancelarija, danas pokazuje posetiocima skrivene zatvorske odaje, u koje se ulazi nakon otvaranja glomaznog čeličnog sefa.

Soba koja je korišćena ranije za posete zatvorenicima, danas je lepo dizajniran apartman i u njemu se ponajmanje oseća prisustvo duhova prošlosti. Nije iznenađenje ni to što u ovom švajcarskom hotelu postoji bar, simbolično nazvan „Alkatras“.

2. Budite deo umetničke instalacije

Da li možete da zamislite hotel u kome sobe biraju goste, a ne obrnuto i u kojima umesto ključa, gosti dobijaju iPhone? U poljskom gradu Poznanju se nalazi upravo takav hotel.

Idejni tvorac koncepta hotela „Blow Up Hall 5050“ je elektronski umetnik Rafael Lozano Hemmer. Svako ko boravi u ovom neobičnom hotelu zapravo je deo njegove umetničke izložbe.

Sve počinje od momenta rezervacije sobe. Gosti biraju boje, slike i brojeve, a na osnovu toga šta njihovi izbori otkrivaju, dobijaju i odgovarajuću sobu.

U hotelu postoje interaktivni ekrani osetljivi na dodir i skrivene kamere. Upravo one se koriste kako bi bio obogaćen video kolaž u realnom vremenu.

3. Sanjajte među vilinskim dimnjacima Kapadokije

Pejzaž koji je karakterističan za oblast turske Kapadokije podseća na predeo iz bajke. Deo tog fantastičnog okruženja je i hotel „Esbelli Evi“. Iako su određeni delovi nadograđeni, izgledaju kao da su stopljeni sa okruženjem i da su nastali prirodnim putem.

Neobični rascepi u stenama zamenjuju vrata, dok dim iz kamina izlazi kroz takozvane vilinske dimnjake. Ovo je bio prvi butik hotel u celom regionu, prilikom čijeg uređenja se posebno vodilo računa o enterijeru. Jarko crveni tepisi sa karakterističnim turskim šarama, tradicionalne čipkane zavese i drveni podovi, osnovna su karakteristika enterijera u ovom neobičnom hotelu. Sa terasa se pruža pogled na jedinstven pejzaž koji je stvaran vekovima.

4. Spavajte na engleskoj železničkoj stanici

Stari železnički vagoni, poput onih koji su se kretali delovima trase čuvenog Orijent ekspresa još uvek postoje. Barem u „The Old Railway Station“ u engleskom gradu Petvortu.

Boravak u jednom od četiri lepo obnovljena stara vagona pruža gostima priliku da se vrate u prošlost, kada su engleski vozovi i železnica uopšte bili vrlo značajni za funkcionisanje ljudi.

Idealna kombinacija rustične spoljašnjosti i savremene unutrašnjosti čini ovaj hotel neverovatnim. Nekadašnja železnička kućica sa kraja 19. veka sada je recepcija, dok je prostor nekadašnje čekaonice sada postala trpezarija, bogata istorijskim predmetima o železnici.

5. Odmarajte u norveškom svetioniku

Na rtu u blizini zapadnih norveških fjordova nalazi se „Kråkenes fyr“, savršeno mesto za posmatranje norveške obale. Najtraženija soba u ovom neobičnom hotelu nalazi se na poslednjem spratu svetionika i poznata je po panoramskom pogledu na okean. Ostale sobe se nalaze u kolibi, koju je koristio čuvar svetionika.

Dok masivni severnoatlanski talasi udaraju o obalu, nije tako teško zamisliti usamljenost koju je čuvar svetionika morao osećati dok je tu boravio.

Unutrašnjost je uređena u norveškom duhu i podrazumeva nameštaj od borovine i tople tonove, kako bi celokupan prostor bio još bogatiji.

(Telegraf.rs)