Odmor na snegu ne mora uvek da bude skup: 5 najpovoljnijih evropskih ski-centara

Odlazak na skijanje se smatra luksuzom za mnoge, ali u nekim ski-centrima moguće je uživati i po povoljnim cenama

Foto: Tanjug/AP

Ljubitelji skijanja i zimovanja znaju da postoji nešto strašnije čak i od najveće litice, a to su cene skijanja. Nedeljna karta za skijanje u velikim evropskim ski-centrima može da košta i oko 300 evra, a negde čak i više. Dodajte tome naknadu za smeštaj i cene hrane i pića, pa će mnogi već početi da se premišljaju mogu li sebi da priušte odmor na snegu...

Ali, ne mora uvek da bude tako.

Postoje ski-centri u kojima šestodnevna karta tokom sezone košta manje od 250 evra. Ovo su samo neka od takvih evropskih skijališta.

foto: pixabay.com

1. Borovec, Bugarska

Okružen zimzelenom šumom, Borovec je jedno od starijih bugarskih skijališta. Posetioci mogu da uživaju na 58 kilometara dugim, uglavnom plavim i crvenim stazama na planini Musala, koja je sa svojih 2.560 metara nadmorske visine i najviša u zemlji.

Cena šestodnevne karte u jeku sezone iznosi nešto više od 150 evra. Cena smeštaja na nedeljnoj bazi može biti i oko 300 evra.

2. Vogel, Slovenija

Podno planine Triglav nalazi se skromno slovenačko skijalište Vogel. Sa 22 kilometara dugim plavim i crvenim stazama teško da je ovo jedan od najvećih evropskih ski-centara, ali jeste finansijski pristupačan i pruža neverovatan pogled na Julijske Alpe.

Smeštaj se može pronaći za 75 evra, dok je cena ski-pasa za šest dana oko 150 evra.

3. Sauze d’Oulx, Italija

Tik uz granicu sa Francuskom nalazi se skijaško područje Via Lattea, koje obuhvata nekoliko stotina kilometara duge staze. Više od dve trećine od njih su crvene.

Ski-centar je u velikoj meri poznat po šarmatnim ulicama i odličnoj gastronomskoj ponudi.

Oko 600 evra košta sedmodnevni smeštaj, dok je cena ski-pasa za šest dana nešto viša od 200 evra.

4. Jasna, Niske Tatre, Slovačka

Najveće slovačko skijalište poznato je po visokim planinskim vrhovima i niskim cenama. Osim 49 kilometara skistaza, ima i oko 20 brzih ski-liftova i posetiocima nudi mogućnost i noćnog skijanja.

Oko 100 evra košta noćenje u ovom ski-centru. Cena šestodnevnog ski-pasa se kreće od oko 135 evra.

5. Val Cenis, Francuska

Kome je potrebno atraktivno skijalište u Val Dizeru, kada postoji Val Cenis? Uz plave, ima i crvenih i crnih staza, a njihova ukupna dužina je 125 kilometara.

Na nedeljnoj bazi cena smeštaja iznosi oko 550 evra. Cena ski-pasa za šest dana kreće se od 160 evra. I više nego povoljno.

Video: Jelena Karleuša pokazala svoje umeće na skijama

(Telegraf.rs)