Atrakcije zbog kojih ćete se neizlečivo zaljubiti u Kopenhagen: Šarm danske prestonice

Upravo zbog svog položaja, morima i može da zahvali za svoj razvoj

Foto: Pixabay/explorerbob

Znajući da je regija u kojoj se glavni grad Danske nalazi jedna od najrazvijenijih, niko ne bi baš očekivao da je u Kopenhagenu mnogo toga podređeno biciklistima. Od najmlađih do najstarijih stanovnika najvećeg danskog grada - svi voze bicikl. Zapravo je to, slobodno se može reći, osnovno prevozno sredstvo u centru glavnog grada Danske, u kome živi oko pola miliona ljudi. Više nego duplo od tog broja njih žive na širem području Kopenhagena.

Praktično na mestu na kome se spajaju teritorija srenje Evrope i Skandinavije, odnosno severnog dela Evrope, leži ovaj grad. Smešten je u južnom delu moreuza Oresund, koji razdvaja Severno i Baltičko more.

Upravo zbog svog položaja, morima i može da zahvali za svoj razvoj.

Najveća danska luka

Pored toga što je Kopenhagen glavni grad Kraljevine Danske, on je i najveća luka cele zemlje, ali i značajan turistički centar. Luka Nyhavan je jedno od osnovnih obeležja grada. Poznata je po izuzetno živopisnoj arhitekturi i građevinama različitih boja. U luci se turistima nudi mogućnost i da uživaju u brojnim ugostiteljskim objektima.

Iako ga prate sva čuda savremenog sveta, u vidu blještavih reklama, brendiranih prodavnica i brzog životnog ritma, u Kopenhagenu se može uživati u živopisnoj arhitekturi, lepo uređenim parkovima i brojnim skulpturama, ali i u ukusima čuvenog danskog peciva i drugim lokalnim specijalitetima.

Šta videti u Kopenhagenu?

Osim čuvenog zabavnog parka Tivoli, izgrađenog još davne 1843. godine, neizostavno treba obići i skulpturu Male sirene, koju prati zanimljiva legenda. Prema njoj, delo vajara Edvarda Eriksena, koje je izrađeno 1913. godine predstavlja sirenu, osuđenu da na tom mestu bude celih tri stotine godina, posle čega bi trebalo da se pretvori u devojku. Skulptura je izrađena po želji osnivača čuvene danske pivare. Visine je 1,25 metara, a teška je 175 kilograma.

U Kopenhagenu se nalazi u kuća u kojoj je kratko živeo Hans Kristijan Andersen, ali i brojni parkovi koje svakako vredi obići.

Za ljubitelje neobičnog, tu je Kristijanija, neka vrsta hipi komune, koja je osnovana 1971. godine. Pored toga što se u tom delu grada održavaju različiti muzički događaji, tu se nalaze i brojne umetničke radionice i galerije. Posebno je atraktivno posetiti neki od restorana u Kristijaniji, budući da nude specijalitete pripremljene od organski gajenih namirnica.

Najduža pešačka zona u celoj Evropi nalazi se u Kopenhagenu. Brojne brendirane prodavnice i perfomasi uličnih umetnika su ono što ulicu Stroget čine još interesantnijom.

Posmatranje smene kraljevske garde ispred palate Amalijenborg smatra se neizostavnom scenom prilikom posete glavnom gradu Danske. Svakog dana u podne po lokalnom vremenu se tu okupe brojni turisti, kako bi uživali u veličanstvenoj smeni kraljevskih gardista.

Ukoliko želite da uživate u pogledu na grad, obavezno posetite Okrugli toranj, koji je još od 1642. godine korišćen za posmatranje zvezda ili crkvu našeg Spasitelja, poznatu po spoljašnjem stepeništu, koje je optočeno zlatom i sa koga se pruža izuzetan pogled.

(Telegraf.rs)