Kapelo tražio Mesija na pozajmicu od Rajkarda

Iskusnom italijanskom treneru argentinski virtuoz zapao za oko dok je vodio Juventus

Doskorašnji selektor engleske fudbalske reprezentacije Fabio Kapelo izjavio je za "Fudbal Italija" da je svojevremeno, dok je bio trener Juventusa (2004-2006), tražio od tadašnjeg trenera Barselone Franka Rajkarda, proslavljenog holandskog reprezentativca, da mu pozajmi Argentinca Lionela Mesija. I on je, kao i kada je nedavno Zvezdin šef stručnog štaba Robert Prosinečki kucao na Gvardiolina vrata, dobio negativan odgovor.

Igrali smo prijateljki meč s Barselonom. Mesiju, koji je postao najbolji fudbaler na svetu, tada je bilo 16-17 godina, a imao je problem oko registracije ugovora u Španiji. Pitao sam Franka da mi ga pozajmi na godinu dana. Nije mogao. I danas mi je žao zbog toga – rekao je Kapelo.

Iskusni trenerski vuk odbio je da uporedi Mesija s njegovim slavnim zemljakom Maradonom.

– Dijego je ostavio dubok trag i u Barseloni i u Napoliju i u argentinskoj reprezentaciji. Mesi ima šansu da bude upoređen s njim, iako je još rano za konačni odgovor na to pitanje. Ja bih bio oprezan s poređenjem. Maradona je na terenu bio više od vođe. Imao je svoju ideologiju. Opšte uzev, tu govorimo o različitim fudbalskim epohama. Italijansko prvenstvo mnogo zaostaje od vodećih u Evropi. Od Svetskog prvenstva 1990. godine, kada je u izgradnju i obnovu stadiona uloženo mnogo novca, infrastruktura je ostala ista. Na tribinama ima mnogo nasilja. To ne znači da se u Italiji igra prosečno, ali ako se ništa ne promeni, Mesija i Kristijana Ronalda nećemo nikad gledati u Seriji A – bez dileme je Kapelo, koji Realu i Barseloni daje najveće šanse za titulu evropskog klupskog prvaka ove godine.