OLIMPIJSKI ŠAMPION O KRVNOM DOPINGU: Mokraća mi je bila crna, zamalo da umrem!

Potresna ispovest Tajlera Hamiltona o užasu koji je proživeo kada je 2004. godine slavio na Olimpijskim igrama i uništavao svoje telo

Nekadašnji biciklista Tajler Hamilton otkrio je zapanjujuće detalje iz perioda kada je tokom svoje karijere koristio krvni doping.

Hamiltonu je MOK oduzeo zlatnu medalju koju je osvojio na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine.

U svojoj knjizi "Tajna trka", on je otkrio kroz kakve je muke prošao posle saradnje sa ozloglašenim lekarom Eufeimjanom Fuentesom, koji je osuđen zbog učešća u dopingu (afera Puerto).

Kako bi obmanuli doping testove, mnogi sportisti su radili transfuzije krvi, pa i Lens Armstrong. Hamilton je rekao da je zbog toga zamalo umro 2004. godine.

- Nekoliko godina sam radio u tajnosti sa doktorom Fuentesom. On mi je prepisao određen program, za svaki dan, i uvek sam se posle transfuzije osećao jako loše. Na mahove mi je bilo vruće, pa hladno, vrtelo mi se u glavi, bilo mi je muka, i bio sam slab. Definitivno nije ličilo na stanje euforije u kom sam umedo da budem - piše u Hamiltonoj knjizi.

U njegovoj krvi su primećene anomalije nastale usled uzimanja tuđe krvi.

- Kada sam išao da mokrim, bio sam prestravljen kad sam video da mi je mokraća potpuno crna. Očigledno sam imao problem. Moja krv je bila u sve gorem stanju, toliko da sam ostajao bez crvenih krvnih zrnaca. To je moglo da me ubije - piše dalje ovaj Amerikanac.

Tri dana kasnije, Amerikanac je odlučio da kese krvi baci.

- Odmah sam zvao Ufea. Objasnio mi je da je policija počela sa hapšenjem, pa se uspaničio i bacio kese krvi u jarak.

Iako se Hamilton u prvi mah branio da nije koristio krvni doping, posle nekog vremena je sve priznao i optužio Armstronga i mnoge druge bicikliste da rade upravo istu stvar kao on.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)