Predstavljamo timove Formule 1: Povratak Ledenog Kimija

Lotus, Fors Indija, Zauber i Toro Roso žarko žele, ali teško mogu da pomrse račune "velikoj četvorki"

Nova sezona najbržeg cirkusa na svetu - šampionata Formule 1 - kreće u nedelju 18. marta trkom za Veliku nagradu Australije na stazi Albert park u Melburnu. Telegraf će do subote predstavljati timove koji učestvuju u 63. po redu šampionatu sveta. Danas su na redu ekipe iz zlatne sredine koje će pokušati da pomrse račune "velikoj četvorki". Najviše šansi za to imaće ekipa Lotusa, za koju će voziti bivši svetski prvak Kimi Raikonen, koji se vraća posle trogodišnjeg izleta u reli šampionat.

8. TORO ROSO

Ekipa iz Faence šestu godinu za redom voziće bolide s Ferarijevim motorom. Promenjena su oba vozača, umesto mladih Sebastijena Buemija i Haimea Algueruarija u kokpitovima će biti još mlađi, ali dovoljno iskusan u Formuli, Danijel Rikjardo i debitant Žan Erik Vernje.

Buemi je ostao u ekipi, kao test/rezervni vozač, dok se Španac povukao iz najbržeg cirkusa, mada postoji mogućnost da i on postane test vozač ali za Meklaren.

Rikjardo i Vernje imaće dodatni motiv da se pokažu na stazi, pošto postoji mogućnost da naredne godine ili čak tokom ove sezone, jedan od njih zameni Marka Vebera u Red Bulu, ako Australijanac ne bude konkurentan u borbi za najviši plasman.

Konstruktor: Lotus, sedište: Silverston, Velika Britanija, šasija: Lotus E 20, motor: reno RS27-2012, sezona u F1: 20, titule, konstruktori: 2, titule vozači: 2, pobede: 35, pol pozicije: 51, najbrži krugovi: 31.

Vozači:

Kimi Rajkonen (9) titule: 1, pobede: 18, podijumi: 62, bodovi: 579, pol pozicije: 16, najbrži krug: 35, debi: VN Australije 2001.

Roman Grožan (10) titule: 0, pobede: 0, podijumi: 0, bodovi: 0, pol pozicije: 0, najbrži krug: 0, debi: VN Evrope 2009.

Test vozač: Žerom D'Ambrosio