Ko je najbolji fudbaler Jugoslavije, Srbin ili Hrvat?

Kada bismo u ovom momentu birali najboljeg fudbalera nekadašnje države, u užem izboru bi se našli Srbi i Hrvati

U minuloj godini je nekoliko fudbalera sa brdovitog Balkana privuklo pažnju sjajnim izdanjima u najjačim evropskim ligama.

U tome su prednjačili fudbaler iz Srbije i Hrvatske, koji su u 2014. postali (ali i ostali) ključni igrači za igru velikih klubova.

Kada bismo u ovom momentu birali najboljeg fudbalera nekadašnje Jugoslavije, u užem izboru bi se našli: Nemanja Matić, Branislav Ivanović, Adem Ljajić, Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mario Mandžukić. U izboru smo se, između ostalog, vodili i listom britanskog "Gardijana".

Prema listi sto najboljih fudbalera, hrvatski reprezentativac Luka Modrić je najbolje kotiran i zauzima na 23. mesto. Igrač madridskog Reala je prošle godine osvojio Ligu šampiona, a na njega u veznom redu "kraljeva" se komforno oslonio trener Karlo Anćeloti. Ni ne čudi što je Modrić proglašen i za najboljeg fudbalera Hrvatske.

Sledi Nemanja Matić na 48. mestu "Gardijanove" liste, zvanično najbolji fudbaler Srbije i jedan od najboljih vezista u Premijer ligi. Matić je prošlog januara stigao u Čelsi iz Benfike, i potpuno se uklopio u zahtevan sistem Žozea Murinja.

Ivan Rakitić je na 49. poziciji, koji je za vrlo kratko vreme u Barseloni pokazao da je katalonski klub uradio dobar posao kada ga je doveo iz Sevilje. Najviše ga mediji hvale po tome što efikasno upošljava Nejmara, Suareza i Mesija.

Kapiten Srbije Branislav Ivanović zauzima 53. mesto, i dalje je nezamenljiva figura u odbrani Čelsija, a njegova konstantnost u defanzivnim zadacima je razlog što ga Murinjo smatra stubom igre.

Mario Mandžukić, napadač Atletika, nalazi se na 71. poziciji navedene liste, koji je opisan kao energičan igrač koji ne beži od kontakta. U odnosu na prošlogodišnju listu, pa je za 23 pozicije. Za madridski klub je postigao 14 golova na 24 utakmice.

Adem Ljajić se, za razliku od 2013, nije našao na listi najboljih 100 fudbalera u 2014. godini, ali njegova izdanja u Romi su mnogo bolja nego po dolasku iz Fiorentine, kada se spekulisalo da će vrlo brzo napustiti rimski klub. Postigao je 12 golova na ukupno 51 meču.

Ko po vašem mišljenju bi mogao da bude najbolji igrač Jugoslavije?

(Telegraf.rs)