Danas je rođendan čoveku koji je poslednji uspeo da dovede 40.000 Delija na Marakanu! (VIDEO)

Njega navijači Crvene zvezde obožavaju, a on je jedan od najboljih igrača koji su igrali na ovim prostorima. Njegov debi je izazvao nezapamćeno interesovanje za jednu utakmicu JSL i to je, ne računajući večiti derbi, sigurno najposećeniji meč srpskog šampionata u poslednjih 20 godina

Legenda Crvene zvezde i hrvatskog i jugoslovenskog fudbala Robert Prosinečki slavi svoj 46. rođendan na današnji dan.

Čovek koji zauzima posebno mesto u srcima navijača crveno-belih rođen je u Ševeningenu u Nemačkoj, ali je fudbalske korake i fudbalsko ime stvorio u bivšoj Jugoslaviji i na Marakani! Jedan je od retkih fudbalera i jedini sa ovih prostora koji je tokom karijere nosio dres oba španska velikana i Barselone i Reala iz Madrida.

Njegova fudbalska priča počela je u Dinamu iz Zagreba i sada već svi znaju onu čuvenu anegdotu sa Ćirom Blaževićem koji mu nije ukazao šansu smatrajući ga netalentovanim, a kada je Prosinečki prešao u Zvezdu 1986. godine, rekao je da će pojesti svoju trenersku diplomu ukoliko čuveni "Žuti" postane fudbaler.

Ovaj jeste postao vrhunski igrač i jedan od najboljih koji se pojavio na ovim prostorima, a "trener svih trenera" nije ispunio svoje obećanje. U Ljutice Bogdana je Prosinečki doživeo igračke visine i zacementirao mesto među najomiljenijim igračima na severnoj tribini predvodeći tim do osvajanja Kupa šampiona 1991. godine.

Nakon toga je karijeru nastavio u Realu, a igrao je još i za Ovijedo, Barselonu, Kroaciju, Standard, Portsmut... Tokom reprezentativne karijere nosio je dres dva nacionalna tima - Jugoslavije i Hrvatske i jedini je igrač u istoriji Svetskih prvenstava koji je postigao gol za dve selekcije. Sa "vatrenima" je osvojio treće mesto na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine.

Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom poslu i prvo je bio asistent Slavena Bilića, a onda je krenuo samostalno da radi i prvi angažman je imao u svojoj Crvenoj zvezdi gde je dočekan kao spasitelj i njegov dolazak je bio ispraćen oduševljenjem među Delijama koje su skoro do poslednjeg mesta ispunile Marakanu na njegovom debiju protiv subotičkog Spartaka.

Ipak, nije bio toliko uspešan kao dok je kao igrač nosio crveno-beli dres i 2012. godine  napustio je klub sa samo jednim osvojenim nacionalnim kupom. Nakon toga je bio trener Kajzerija, a nedavno je imenovan za selektora Azarbejdžana.

(Telegraf.rs)