Najbolju afričku fudbalerku su naterali da se skine pred čitavim timom!

Najbolja fudbalerka Afrike za 2012. godinu Ženevjev Anonma bila je primorana da se, odmah posle pobedničkog gola u finalu prvenstva kontinenta 2008. godine, skine pred zvaničnicima i njenim timom kako bi dokazala da nije muško

Mnogo puta smo imali prilike da čujemo priče o određenim sportistkinjama o tome da su one u stvari prerušeni muškarci i da su upravo zbog toga dominantne. Zato se ponekad i tražilo da specijalna komisija izvrši pregled i odredi njihov pol, ali poniženje zbog toga koje je doživela jedna afrička fudbalerka se ne može nikako opravdati.

Sećate se priče o atletičarki Kaster Semenji i tome da je morala da se podvrgne testu utvrđivanja pola, e pa sličnu situaciju, ali opet goru, je imala nekadašnja najbolja afrička fudbalerka Ženevjev Anonma.

Ova sjajna igračica se proslavila 2008. godine kada je svoju reprezentaciju Ekvatorijalne Gvineje odvela do prve titule prvaka Afrike pobedničkim golom u pobedi nad Južnom Afrikom, ali baš u tim trenucima, kada je dostigla zvezdanu slavu doživela je i najveće poniženje u životu.

Nju su odmah posle meča zvaničnici Afričke fudbalske konfederacije u svlačionici zamolili da se skine pred njima i čitavim timom Ekvatorijalne Gvineje kako bi ih uverila da nije muškarac.

- Zatražili su mi da skinem svu svoju odeću pred njima i čitavim timom. Bila sam uznemirena, moral mi je opao i plakala sam. Bilo je ponižavajuće, ali vremenom sam prebolela taj momenat - ispričala je za Bi-Bi-Si najbolja afrička fudbalerka u 2o12. godini.

Inače, ona se i nakon toga susretala sa optužbama da nije žensko, pa su tako Savezi Nigerije, Južne Afrike i Gane nju i njene dve saigračice optuživali 2011. godine na Svetskom prvenstvu da su muškarci, ali je ona tada kako bi prekinula sve priče ponudila da se ponovo podvrgne medicinskom testu utvrđivanja pola i tako začepila zauvek usta zagovornicima takve priče.

(Telegraf.rs)