Može li Zvezda do čuda u Atini i kakve su kalkulacije za dalji plasman?

Crveno - beli u petak gostuju Panatinaikosu, gde ukoliko ne pobede verovatno gube poslednju šansu za plasman u Top 8

Košarkaši Crvene zvezde u petak gostuju Panatinaikosu, u 7. kolu grupe E Top 16 faze Evrolige. Meč u Atini verovatno će biti i poslednja šansa za ekipu Dejana Radonjića da uhvati priključak za plasman u četvrtfinale.

Ali, OAKA arena jedno je od poslednjih mesta na kome biste želeli da tražite slamku spasa, jer je jedan od najteže osvojivih domaćih terena. Ipak, i ukoliko budu poraženi, crveno-beli će imati određene šanse za Top 8.

Ako Zvezda ne pobedi u Grčkoj, jedino u slučaju svih pobeda u narednih sedam utakmica mogla bi da računa na plasman dalje.

Prethodne sezone, kada je oformljen ovakav grupni sistem u Top 16, za plasman u četvrtfinale je bilo dovoljno i 7 pobeda.

Tako bi Zvezda i sa šest trijumfa u drugom delu Top 16 faze mogla da računa na plasman u Top 8, ali bi bilo potrebno da se poklope još neki rezultati, kao i da srpski tim ima bolji međusobni skor sa ekipama koje takođe pretenduju na dalji plasman.

Ovako izgleda stanje na tabeli grupe E posle šest kola u Top 16:

Povoljna okolnost po zvezdaše je što će u drugom delu Top 16 faze Zvezda biti domaćin najjačim ekipama iz grupe, izuzev Reala kome gostuje već u 8. kolu.

U mečevima u Areni protiv Makabija, Barselone i Panatinaikosa, Zvezda u najmanju ruku može da odigra neizvestan meč gde pobednik neće biti poznat do poslednjeg momenta. Naravno, za to je potrebno da podignu formu na nivo iz grupnog dela Evrolige.

Ukoliko bude tako, Zvezda će imati šanse i na gostovanjima Galatasaraju, Albi i Žalgirisu, dok u Madridu nije realno da može pobediti i takav ishod bi bio ravan čudu.

Preostale Zvezdine utakmice u Top 16

13. februar - gostuje Panatinaikosu

26. februar - gostuje Real Madridu

5. mart - dočekuje Makabi

12. mart - gostuje Galatasaraju

19. mart - dočekuje Barselonu

25. mart - gostuje Albi

2. april - gostuje Žalgirisu

9.-april - dočekuje Panatinaikos

Crveno belima će na predstojećem meču u Atini biti naročito teško zbog prijateljskih veza sa Olimpijakosom, omraženim rivalom zelenih iz Atine, te će i pritisak navijača biti veći. Na sve to, klub sa Malog Kalemegdana ima problema sa povredama, pa na duel protiv Panatinaikosa ide bez dvojice bekova.

Zvezda apeluje da navijači ne idu u Atinu! PAO odbio razmenu ulaznica!

Pesimizam pojačava i istorijat duela Zvezde i Panatinaikosa. Osam puta su se sastali u zvaničnim duelima i Zvezda ima samo jednu pobedu, ali nikada nije pobedila u grčkoj prestonici.

Prvi duel odigran je u Kupu Šampiona u sezoni 1969/70. Zvezda je slavila u Beogradu (91:66), a poražena je u Atini (83:75). Ova pobeda zabeležena pre 45 godina je jedini trijumf crveno-belih nad slavnim atinskim klubom. Usledili su porazi u Evroligi u sezonama 1998/99, 1999/00 i 2013/14.

1998/99: Panatinaikos - Crvena zvezda (77:71); Crvena zvezda - Panatinaikos (74:76)

1999/00: Panatinaikos - Crvena zvezda (67:58); Crvena zvezda - Panatinaikos (61:76)

2013/14: Panatinaikos -  Crvena zvezda (69:62); Crvena zvezda - Panatinaikos (86:90)

Zvezda je protiv Panatinaikosa odigrala i četiri prijateljske utakmice gde su crveno - beli bolji, odnos je 3:1 u pobedama. Prva utakmca prijateljskog karaktera je odigrana 1983. i Zvezda je slavila sa 103:91.

Naredni meč je bio u srpskoj Atini 2003. godine i takođe su uspešniji bili crveno - beli (95:86). Panatinaikos je bio bolji na turniru u Bugarskoj 2012. godine (70:64), dok je u poslednjoj utakmici ove dve ekipe, odigranoj u francuskom gradu Milužu septembra 2014. godine slavila Crvena zvezda (78:69).

Iako je poražena na svim gostovanjima u Atini, Zvezda je u dva navrata bila na korak od trijumfa. Najpre 1999. godine kada je poražena košem razlike, a drugi put prošle sezone, kada je izgubila sve šanse za plasman u Top 16. U petak imaju šansu za treću sreću.

Utakmica u Atini počinje u 20.45.

(Telegraf.rs)