U LONDONU MUK: PSŽ šokirao Čelsi i izbacio ga iz LŠ, a junak je Tijago Silva! Bajern sedmicom isprašio Šahtjor! (VIDEO)

Imali su dva puta "plavci" prednost, jednom u regularnom delu, a jednom u produžecima, ali ih je srušio brazilski štoperski tandem iz redova "svetaca" i doneo prolaz u četvrtfinale svom timu * Bavarci nisu imali nikakvih problema da u Minhenu pregaze ukrajinski tim

Šta se ovo dogodilo ove večeri? Kakve dve utakmice smo posmatrali u revanšima osmine finala Lige šampiona?! U pravoj drami na "Stamford bridžu" kakva odavno nije viđena na evropskim terenuma Pari Sen Žermen je uspeo da posle produžetaka izbaci Čelsi posle gola više datog u gostima 2:2, dok je Bajern demolirao Šahtjor 7:0.

Dugo će, veoma dugo pamtiti i prepričavati ono što se dogodilo te martovske večeri u prestonici Velike Britanije navijači "svetaca" iz Pariza, a još brže će želeti da zaborave navijači "plavaca" kojima će se sigurno urezati u sećanje pogled u prazno Romana Abramoviča iz predsedničke lože.

O dvojici, a možda i trojici ljudi će se čini se najviše pisati i pričati posle ove utakmice. Prvi je Tijago Silva koji je od tragičara postao junak, jer je prvo napravio penal u produžetku, a zatim golom doneo prolaz svom timu, a drugi je David Luiz, jer da nije bilo njega ne bi bilo ni produžetaka.

Treći koji će se sigurno pominjati jeste Žoze Murinjo. Bio je samouveren "Gospodin Posebni" uoči revanša, mislio je da će njegova ekiap izboriti plasman među osam najboljih, a napravio je nekoliko grešaka. Najveća je, verovatno, izvođenje Nemanje Matića iz igre minut pre izjednačujućeg gola gostiju i uvođenje još jednog štopera u želji da odbrani rezultat i to mu se obilo o glavu.

ČELSI - PARI SEN ŽERMEN 2:2 posle produžetaka, 1:1 (prvi meč 1:1)

(Kejhil 78, Azar 95 - David Luiz 85, Tijago Silva 105)

ČELSI: Kurtoa, Ivanović, Kejhil, Teri, Aspilikueta, Ramireš (od 91. Drogba), Matić (od 84. Zuma), Oskar (od 46. Vilijan), Fabregas, Azar, Dijego Košta.

PSŽ: Sirigu, Maksvel, Tijago Silva, David Luiz, Markinjos, Matuidi (od 82. Matuidi), Mota, Verati (od 82. Laveci), Pastore (od 118. Van der Vil), Kavani, Ibrahimović.

Očekivala se čvrsta utakmica i puno vatre na "Stamford bridžu" i to smo i dobili od igrača dve ekipe. Malo ofanzivije su izašli "sveci" na teren, dok je Murinjo pojačao sredinu terena. To nam je i donelo pomalo nezanimljivo prvo poluvreme, gde nismo imali prilike da vidimo ni priliku za gol, a kamoli pogopdak, o čemu govore i samo 2 šuta Čelsija i 1 PSŽ-a na gol.

Najzanimljiviji trenutak se dogodio u 31. minutu kada su gosti iz pariza ostali ne samo sa igračem manje, nego i bez najboljeg fudbalera na terenu. Zlatan Ibrahimović je dobio direktan crveni karton posle starta nad Oskarom, a čini se da je Bjorn Kujpers bio prestrog u ovoj situaciji, jer start jeste bio oštar, ali nije bilo namere i pre je za žuti.

Međutim, to nije potkresalo krila igračima u crvenim dresvoima na ovom meču, čiji su kontranapadi bili opasniji nego čelsijevi pokušaji da dođe do gola, a upravo iz takve jedne akcije su mogli do pogotka. Edison Kavani se ubacio iza leđa odbrane "plavaca", zaobišao Kurtoau, a iako je otišao previše u stranu, imao je rpazan gol pred sobom, ali je lopta očešala prvu stativu i prošla pored. Zbog čega će se dugo kajati Urugvajac.

U međuvremenu je arbitar propustio da isključi Dijega Koštu koji je krvnički i još gore nego Ibrahimović koji je dobio crveni karton, startovao na protivnika, ali se izvukao samo sa žutom kartom.

Kazna za promašaj Kavanija stigla je na naplatu u 78. minutu kada je Geri Kejhil savladao Sirigua. Bila je to prva prilika za domaći tim i odmah gol. Izveli su korner, a lopta je uz dosta sreće došla do defanzivca koji ju je ubacio u mrežu.

Iako su u tom trenutku svi pomislili da je to bilo to, jer su Parižani bili u zaostatku i rezultatski i brojčano i počeli da ispoljavaju nervozu na terenu, vrlo brzo je stigao demanti. David Luiz je visoko skočio pet minuta pre kraja na posle kornera i zakucao loptu u mrežu. Bila je ovo njegova idealna osveta bivšem klubu što je pokazao svojim radovanje, a njegov pogodak je bio prvi koji je PSŽ uspeo da postigne protiv Čelsija.

Produžeci su bili neminovni, a tamo se u tragičara pretvorio kapiten "svetaca" Tijago Silva. U trenucima kada je njegov tima pucao od samopouzdanja, napravio je grešku kada je prilikom kornera za Čelsi nesmotreno odigrao rukom i sudija Kujpers nije imao gde nego da pokaže na belu tačku. Loptu je uzeo najbolji izvođač penala na svetu, Eden Azar i naravno, bez većih problema pogodio.

Međutim, to nije bilo sve, jer je usledila ludnica u posednjih pet minuta, iako ništa nije slutilo na to, jer su pogubljeno delovali igrači Pari Sen Žermena na terenu, ali onda se Tijago Silva iskupio za svoju grešku u 115. minutu. Laveci je izveo korner, Brazilac je bio najviši u skoku, a Kurtoa izbija loptu u poslednjem trenutku van, međutim to je bilo zagrevanje.

Korner sa druge strane je preuzeo da izvede Pastore kao i kod pogotka Davida Luiza i to se pokazalo kao dobitna kombinacija. Poleteo je Silva u vazduh ka lopti, a onda je svom silinom udario glavom i zabio je u mrežu Čelsija za potpuni šok na igračištu, tribinama i u loži, gde je nemo sve posmatrao Roman Abramović.

Ubrzo je usledio i poslednji sudijski zvižduk i sve je bilo gotovo. Pari Sen Žermen je prošao u četvrtfinale i osvetio se "plavcima" za prošlogodišnje izbacivanje. Poslužićemo se citatom iz domaćeg filma i reći u Londonu muk, ali se čula pesma navijača i igrača PSŽ-a.

BAJERN MINHEN - ŠAHTJOR 7:0 (prvi meč 0:0)

(Miler 4, 52, Boateng 34, Riberi 49, Badštuber 62, Levandovski 75, Gece 87)

BAJERN: Nojer, Rafinja, Boateng, Badštuber (od 67. Dante), Alaba, Švajnštajger, Gece, Miler, Roben (od 19. Rode), Riberi (od 59. Bernat), Levandovski.

ŠAHTJOR: Pjatov, Ševčuk, Rakickij, Kučer, Srna, Košta (od 79. Velington), Stepanenko, Fred, Taison (od 9. Krivcov), Aleks Tešeira (od 70. Ilsinjo), Adrijano.

Sve ono čemu su se nadali igrači i navijači Šahtjora u revanšu protiv Bajerna, palo je u vodu već u četvrtom minutu. Kučuk je nesmotreno startovao nad Geceom u svom šesnaestercu i oborio ga, a glavni arbitar je pokazao na belu tačku i uz to crveni karton Ukrajincu i sve je bilo možemo reći već tada rešeno. Miler je bio precizan sa penala za vođstvo.

Gvardiolina četa je vezla po terenu, napadala, a lopte su smo zujale oko glave golmana "rudara" i bilo je pitanje kada e i koliko njih završitit u njegovoj mreži. Spasavao je on svoje saigrače, stativa, okvir gola, ali nisu mogli baš sve. Do poluvremena je Džerom Boateng posle kornera uspeo da duplira prednost svog tima i najavi nam još bolje drugo poluvreme.

Samo što se zaktorljala lopta sa centra igrališta u drugom poluvremenu, a već je tim iz Donjecka bio na nogama. Prvo je Riberi u 49. minutu efektnim šutem u malu mrežu krunisao akciju koju je sam započeo, a onda je samo tri minuta kasnije Miler došao do drugog gola na meču i omogućio navijačima da mirno posmatraju ostatak utakmice, a imali su šta da vide.

Holger Badštuber, momak koji je više do dve godine kuburio sa povredom i bio van tima, večeras se našao u startnoj psotavi i za to poverenje je treneru vratio odličnom igrom u odbrani i golom u 62. minutu, svojim prvim u Ligi šampiona još od sezone 2009/2010.

Šlag na torti bili su pogoci ROberta Levandovskog i Marija Gecea kojima je samo kompletirana potpuna katastrofa koju su njihovi saigrači naneli Šahtjoru, koga će sigurno dugo peći ova sedmica iz Minhena.

Liga šampiona 1/8 finala:

Utorak

Real Madrid - Šalke 3:4 (prvi meč 2:0)

Porto - Bazel 4:0 (prvi meč 1:1)

Sreda

Bajern Minhen – Šahtjor Donjeck 7:0 (prvi meč 0:0)

Čelsi – Pari Sen Žermen 2:2, 1:1 (1:1)

Utorak, 17. mart

Atletiko Madrid – Bajer Leverkuzen (0:1)

Monako – Arsenal (3:1)

Sreda, 18. mart

Barselona – Mančester Siti (2:1)

Borusija Dortmund – Juventus (1:2)

(Telegraf.rs)