SEVILJA GAZDUJE LIGOM EVROPE: Baka srušio Dnjepar i odveo Špance u LŠ! Umalo tragedija na terenu! (FOTO) (VIDEO)

Pobedom protiv Dnjepra rezultzatom 3:2, Andalužani uspeli da odbrane trofej osvojen prošle godine * Bolničari spasili vezistu Ukrajinaca Mateusa koji je u 87. minutu neočekivano pao na travu

Trofej je morao da uzme jedan klub, ali je velika šteta što oba nisu mogla da se plasiraju u Ligu šampiona pošto su Dnjepar i Sevilja to sasvim sigurno zaslužili fenomenalnim fudbalom u finalu Lige Evrope. Ipak, španski tim je imao Karlosa Baku i uspeo je da odbrani ono što je osvojio prošle godine, s tim da su sada nagrađeni i direktnim plasmanom u najelitnije fudbalsko takmičenje - 3:2 (2:2).

Baka je najpre je asistirao Krihovjaku za izjednačenje u 28. minutu. Tri minuta kasnije je preokrenuo rezultat, da bi u 72. minutu izašao sam ispred Bojka i doneo trofej Sevilji. Golove za Dnjepar postigli su Kalinić u 7. i Rotan u 44. minutu. Ipak, senku na ovaj fenomenalan meč mogla je da baci tragična scena iz 87. minuta kada se vezista Dnjepra Mateus stropoštao na travu. U tom momentu usledio je tajac na stadionu, ali je Brazilac došao sebi.

Ni najveći optimisti nisu mogli da sanjaju da će Dnjepar i Sevilja navijačima priuštiti ovakav fudbal u Varšavi. Pogotovo što je ukrajinska ekipa poznata kao ''tvrd orah''. Međutim, primili su dva gola za poluvreme, ukupno tri, što je više nego na poslednja četiri meča u LE gde im je samo Napoli tresao mrežu.

Najveće iznenađenje ovogodišnjeg takmičenja nije imalo lek za fenomenalnog Baku. Dva gola i asistencija za kolumbijskog napadača koji je u finišu mogao i do het-trika. Bio je to njegov četvrti gol u poslednjih šest mečeva, s tim da je zabeležio i tri asistencije.

Sevilja je četvrti put u istoriji osvojila ovo takmičenje, ali finale u Varšavi je očajno počelo za njih. Prvi šut Dnjepra u okvir gola završio je iza leđa Serhija Rika. Mateus se iskrao sa desne strane i spojio Kalinića s golom. Posle Bobana i Marjanovića, Kalinić je postao treći Hrvat koji je tresao mreže u finalima evropskih kupova.

Nisu Španci posustali ni posle primljenog gola, jer su za samo tri minuta preokrenuli rezultat. Najpre je Krihovjak iskoristio asistenciju Bake, da bi pomenuti napadač nedugo zatim zaobišao Bojka i povisio na 2:1. Tek tada je Dnjipro došao sebi, a nešto agilniji pristup krunisali su u 44. minutu.

Faul na 22 metra od gola nije trebao odbrani Sevilje, jer je Ruslan Rotan efektno tukao iz slobodnog udarca. Pritom je imao pomoć u vidu Kalinića koji je praktično razgrnuo živi zid. Mnoge je tada ovo finale podsetilo na ono iz 2001. kada su na meču Liverpul - Alaves viđena takođe četiri gola. Samo je u finalu 1962. i 1981. godine viđeno više golova za poluvreme - pet.

Prizivali su Ukrajinci na pauzi i tradiciju koja kaže da je Dnjepar slavio na šest od sedam mečeva kada su postigli prvi gol. I imali su nekoliko poluprilika u nastavku, ali je Sevilja uspela prva da stigne do gola koji znači i trofej.

DNJEPAR - SEVILJA 2:3

(Kalinić 6, Rotan 44 - Krihovjak 28, Baka 31, 72)

Dnjepar: Bojko, Fedecki, Daglas, Čeberjačko, Leo Matos, Kankava (Skakov 85), Fedorčuk (Bezus 68), Mateus, Rotan, Konopljanka, Kalinić (Seleznjov 78).

Sevilja: Serhio Riko, Danijel Kariso, Kolodzjejčak,Tremulinas, Embija. Krihovjak, Vidal, Banega (Ibora 89), Rejes (Koke 58), Vitolo, Baka (Gameiro 82).

(Telegraf.rs)