KOKEZA ZA TELEGRAF: Rajković ostaje u Zvezdi, titulu osvajamo sigurno!

Član Uprave Zvezde otvoreno o promenama u FSS, Grofu Božoviću i narednim pojačanjima na Marakani

Pojačanja u Zvezdu će tek početi dolaze, klub nastavlja da smanjuje troškove vezane funkcionisanje kluba, a omladinsku školu tek očekuju velike promene. Ukratko, ovo je srž onoga što nam je Slaviša Kokeza rekao u razgovoru koji je napravljen na dan kada su se crveno - beli zaputili na pripreme u slovenačke Terme Čatež.

S obzirom da je transfer period u toku, navijače Zvezde prilično zanimaju pojačanja. Potpredsednik crveno - belih kaže da sve ide po planu i ne odustaje od Mirka Ivanića, kojeg u Vojvodini ne žele da puste ni na adresu Partizana ni Crvene zvezde.

- Na spisku koji je Uprava kluba dobila od trenera Božovića, to ne krijemo, su Rendulić koji je već doveden, Katai koga smo već potpisali, Ivanić, Gaćinović, Antonov i Rodić. Prema poslednjim informacijama dolazak Rodića nije najrealniji.

- Pokušaćemo da dovedemo sve koje želi, ako ne, onda adekvatne zamene.

Kokeza smiruje navijače posle navoda da je Božović želeo da napusti klub zbog navodnih sukoba već po dolasku na Marakanu. Naprotiv...

- Konkretno, nijednog trenutka nije bilo odstupanja od ranijih dogovora. Grof je meni u neformalnom razgovoru rekao da deo vezan za sport i igrače isključivo treba da bude u rukama sportskog direktora. Ako sa bilo kim bude imao problema u komunikaciji, prvi ću znati.

- Na mene je Grof ostavio pozitivan utisak do sada. Zna šta hoće, a šta neće. Do danas je sve na odličnom nivou.

Zvezda sledeće godine osvaja titulu. To vrlo samouvereno tvrdi Kokeza.

- Sigurno osvajamo titulu. Siguran sam, jer su napravljeni dobri potezi. Imamo najjači tim u zemlji i nadam se da posle sezone koja sledi možemo sa ozbiljnijim ambicijama i uz neko još ozbiljnije pojačanje da konkretnije pričamo i o Ligi šampiona, odnosno Ligi Evrope.

Zvezda tim pravi u skladu sa mogućnostima, a one nisu velike. Međutim, kada se okrene unazad Kokeza smatra da je veliki posao na Marakani urađen i da se i dalje radi.

- Finansije u Zvezdi su jako teške. Od kako sam u klubu, (na početku je dug bio oko 50 miliona evra), uspeli smo da smanjimo godišnji budžet potreban za izdržavanje sa 18-19 miliona na šest miliona. I to smatram pravim rezultatom.

- Nova Uprava je uspela da dogovori novi ugovor sa Gaspromom i smanji ukupan dug na oko 42 miliona evra.

TRI SPONZORA STIŽU DO KRAJA JUNA

Esktra dobre vesti crveno - belih su da će do kraja tekućeg meseca pul sponzora u Ljutice Bogdana biti jači za tri poznata i moćna imena - jednu stranu i domaću kompaniju, kao i firmu Eurosalon.

Na našu konstataciju da Zvezda nije uspela da spreči kadeta fudbalera da je tuži zbog neisplaćenih stipendija Kokeza kaže.

- U toku su pregovori sa nekoliko kandidata za mesto direktora i sekretara omladinske škole. Oni će ubuduće voditi računa. Biće sposobni da obezbede dobre trenere koji će praviti odgovarajuće selekcije u mlađim kategorijama.

- Krajnij rezultat je jasan: koliko ćemo igrača imati u prvom timu iz sopstvene škole.

ZAŠTO RAJKOVIĆ NIJE PRVI GOLMAN A SELEKCIJE?

Kokeza koji zbog obaveza u Beogradu neće putovati u Sloveniju na pripreme, prati Zvezdina dva igrača koja su na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina na Novom Zelandu. Raduju ga pobede, ali ima i pitanje.

- Nije mi jasno zašto Rajković nije prvi golman A selekcije. Po svemu to zaslužuje.

Na kontra pitanje, da li Rajković uopšte ostaje u Zvezdi usled silnih ponuda (pominju se Briž i Lion) i onoga što čini na Mundijalitu, odgovor je jasan.

- Rajković ostaje u Zvezdi još godinu dana! O eventualnom transferu pričaćemo kasnije.

FSB: TRI TERENA U BEOGRADU

Prelaz na Fudbalski savez Beograda čiji je Kokeza predsednik počinjemo sa informacijom da je pokrajnski savez već počeo da pravi teren sa veštačkom podlogom u Lazarevcu koji će u dogovoru sa opštinom moći da koriste svi klubovi čiji uslovi nisu dovoljni za finkcionisanje.

Potpuno besplatno.

- FSB planira još dva terena da izgradi, jedna od mogućih lokacija je Ada Ciganlija. Pregovori su u toku. Biće na raspolaganju beogradskim klubovima.

Uz podsećanje da je savez pomogao u obnovi klubova obrenovačkog okruga kao i da se uveliko postavljaju stolice na stadionu Jedinstva iz Surčina, Kokeza je posebno ponosan na "plus u kasi".

- Finansijsko stanje je popravljeno. U svakom trenutku imamo 30 miliona dinara u kasi da pomognemo za lopte, mreže i drugim donacijama klubove kojima je pomoć najpotrebnija. Jovan Šurbatović je prilično aktivan na tom nivou.

IZBORI U FSS KREĆU OD SEPTEMBRA

Fudbalski savez Beograda je jedan od začetnika promena na najvažnijim pozicijama u srpskom fudbalu.

Prema tvrdnji Slaviše Kokeze, vanredni izbori u FSS mogli bi da donesu promene u drugoj polovini decembra ili eventualno prvoj januara 2016. godine.

- Nedavno se i Žarko Stevanović, prvi čovek regiona Zapadne Srbije izjasnio da je za promene, tako da sada imamo sva četiri granska saveza koji podržavaju promene.

- U prvoj polovini jula Tomislav Karadžić bi trebalo da raspiše vanredne izbori na svim nivoima, koji bi počeli početkom septembra.

- Dinamika izbori u granskim savezima direktno će uticati i na krajnje izbore, u samom vrhu Fudbalskog saveza Srbije - pojašnjava Slaviša Kokeza.

(S. M)