LIGA EVROPE: Zvezda putuje 4.435 kilometara, Čuka do Slovenije, a Voša u Mađarsku!

Srpski klubovi dobili rivale u prvom i drugom kolu kvalifikacija za LE

Crvena zvezda putuje u Kazahstan! To je epilog žreba koji je najtrofejnijem srpskom klubu u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope dodelio Kairat. Ukoliko prođu u narednu rundu protivnik će im biti bolji iz duela Alaškert iz Jermenije - Sent Džonston iz Škotske.

Želja aktuelnog rukovodstva crveno-belih nije uslišena pošto su na Marakani priželjkivali neke bliže protivnike, a ne one iz zemalja bivšeg SSSR-a. Međutim, kada je UEFA smanjila broj potencijalnih rivala bilo je jasno da će crveno-beli morati tamo gde im se ne ide.

Flora (Estonija), Saksan (Moldavija), Spartaks Jurmala (Litvanija) i Santa Hulija (Andora) bili su mogući rivali Zvezde pred žrebanje za prvo kolo, a viceprvak Srbije će dočekati tim s kojim se susretao u sezoni 2002/03, takođe u kvalifikacijama za LE.

Zvezda je tada slavila ukupnim rezultatom 5:0, a kazahstanski tim se do sada samo pet puta pojavljivao u evrokupovima. Kairat je osnovan 1954. godine i domaćin je na stadionu koji prima 24.000 ljudi. Prethodne sezone, Kairat je završio na trećem mestu kazahstanske prve lige.

Šest puta su osvajali Kup Kazahstana (poslednji prethodne sezone), a samo četiri puta su igrali evropska takmičenja. U sezoni 2014/15 su prvi put prošli prvo kolo kvalifikacija, izbacivši albanski Kukeši. Prvi meč je na programu 2. jula, a revanš sedam dana kasnije. Zvezda će najpre biti domaćin.

Čukarički je jedini srpski klub koji nije bio nosilac prilikom žreba koji mu je dodelio slovenačke Domžale, a mogao je Nefči (Azerbejdžan), Stromgodset (Norveška), Didelanž (Luksemburg) i Žilina (Slovačka). Brđani donekle mogu da budu zadovoljni. Bolji iz duela Dinamo Tbilisi - Gabala biće naredni protivnik Brđanima ukoliko preskoče Slovence.

- Slovenačka ekipa protiv koje ćemo igrati je jaka i obzirom na grupu mogli smo da izvučemo i lakšeg protivnika. Trudićemo se da se spremimo na najbolji mogući način - istakao je trener Čuke Vladan Milojević.

Ne i Vojvodina koja je poslednja dobila rivala u prvom kolu kvalifikacija. Žuvenes (San Marino), MTK (Mađarska), Lahti (Finska), Runavik (Farska Ostrva), Skonto (Letonija) bili su potencijalni rivali, a Lale će koplja ukrstiti sa komšijama iz Mađarske - MTK.

Novosađani su bolje prošli u žrebu za drugu rundu pošto će se sastati, naravno ukoliko izbace MTK, sa boljim iz duela Spartak Jurmala - Budućnost Podgorica.

(Telegraf.rs)