SRPKINJA RAZOTKRILA NAJVEĆU SPORTSKU PREVARU: Ona je srušila američkog heroja! (VIDEO)

Betsi Kramar Andreu je ekskluzivno za Telegraf ispričala kako je razotkrila prevaru svojevremeno najboljeg bicikliste sveta Lensa Armstronga

Jedna od najvećih sportskih prevara veka nikada ne bi bila otkrivena da nije bilo jedne Srpkinje... Tačnije, Amerikanke srpskog porekla.

U pitanju je Betsi Kramar Andreu, supruga nekadašnjeg biciklicte Frenka Andreua koji je vozio sa Lensom Armstrongom u timu.

Otkrivena tajna dopingovanja Lensa Armstronga!

Betsin otac je poreklom iz Banatskog Novog Sela nadomak Vršca i nikad nije krio svoje poreklo čak i kada je otišao u Ameriku. Uvek je sa decom razgovarao na srpskom. Njegova surpuga, Betsina majka je Slovakinja koja je takođe odlično pričala srpski.

Upravo je Betsi Kramar Andreu bila jedan od prvih svedoka u otkriću da je američki biciklista Lens Armstrong izgradio karijeru koristeći nedozvoljena sredstva.

Ona je za Telegraf ispričala kako je došlo do situacije da učestvuje u raskrinkavanju jednog od najvećih sportista Amerike ali i sveta.

- Sve je počelo 1996. moj suprug Frenki i ja bili smo dobri prijatelji sa Lensom i posetili smo ga u bolnici kada je imao rak. Tom prilikom je on lekaru priznao da je uzimao razna sredstva - hormone i steroide. Ja sam bila šokirana - rekla je Kramer Andreu i dodala da je ona već tada shvatila da je upravo doping uzrok Armstrongove bolesti.

BESRAMNI ARMSTRONG: Opet bih koristio doping, vratite mi titule Tur de Fransa!

Kramer Andreu rekla je da je 1999. godine saznala da se i njen suprug dopingovao eritropoetinom (EPO), jer je upravo Armstorng tražio da svi iz tima budu na dopingu kako bi pravili bolje rezultate i pomogli njemu da pobeđuje.

Ali na njeno insistiranje njen suprug je prestao sa tom praksom, zbog čega je odmah bio izbačen iz Armstrongovog tima.

- Prosto sam pobesnela kada sam saznala da je i Frenki koristio EPO. Rekla sam mu da mora da prestane sa tim i on mi je obećao da će okrenuti novi list. On je tada izbačen iz Lensovog tima, jer da biste bili u Armstrongovoj ekipi, morali ste da se dopingujete.

- On je bio vlasnik ekipe i držao je u džepu i vozače, trenere i novinare koji su pisali o biciklizmu. To nema nigde na svetu - ispričala je Kramer Andreu.

Armstrongu oduzeta francuska Legija časti!

Tada je rešila da krene u brobu protiv njega.

- Bila je to 2000 godina, nisam znala kome da se obratim jer nisu postojale doping agencije u Americi, ni nacionalna ni svetska.

- Međutim, novinar Džordž Volš me je pronašao i ja sam mu kao izvor ispričala sve što znam o dopingovanju Armstronga i cele ekipe, a on je to kasnije objavio u tekstu „LA Confidential“

- Tada je počelo da se odmotava to klupko i da se polako skupljaju dokazi. Na kraju je on sam priznao da je uzimao doping, ali sada i dalje nastavalja da laže i obmanjuje narod zašto je to radio i pokušava da sebe postavi kao žrtvu...

- Armstronga su na primer, novac i moć potpuno promenili. Kao da je iz njega počelo da izvire samo zlo, postao je pravi sociopata, bez saosećanja za druge - rekla je Kramer Andreu.

Pogledajte i video intervju.

(Dragutin Stojmenović)