Turska želi EP u fudbalu 2020.

Platini daje podršku ako Istanbul izgubi trku za Olimpijske igre 2020.

Predsednik Fudbalske federacije Turske Jildirim Demiroren izjavio je da će ta zemlja da se kandiduje za domaćina Evropskog prvenstva 2020. Šanse Turske da kao i Francuska 2016. organizuje turnir sa 24 tima umesto sadašnjih 16 značajno će da porastu ukoliko Istanbul izgubi u trci za Letnje olimpijske igre 2020.

Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini rekao je nedavno da će u tom slučaju podržati fudbalsku želju Turske, koja bi tako najbolje mogla da se iskupi za skandal oko nameštanja utakmica koji je potresa.

Međunarodni olimpijski komitet odlučuje o domaćinu Igara 2020. u septembru iduće godine, a odluka o organizatoru Evropskog fudbalskog prvenstva koji mesec ranije biće doneta krajem 2013. ili početkom 2014.

Turska je bila kandidat i za organizaciju EP 2016, ali je izgubila od Francuske za jedan glas. Njene pretenzije u priređivanju velikih sportskih događaja tek treba da dosegnu vrhunac. Bila je domaćin Evropskog prvenstva u košarci 2001, kada je Jugoslavija poslednji put postala prvak, zatim i Svetskog košarkaškog prvenstva 2010, imala je trku u Formuli 1, biće domaćin završnog turnira sezone za teniserke, u Istanbulu se igra i ovogodišnji finalni turnir košarkaške Evrolige...