UMRO KRALJ ZAKUCAVANJA NBA LIGE: Zbog njega su menjali konstrukciju obruča! (FOTO) (VIDEO)

Tužne vesti stižu iz Amerike, gde je preminuo legendarni košarkap Deril Dovkins

Tužna vest stigla je iz Amerike, gde je preminuo košarkaš koji je zakucavao možda i najstrašnije u istoriji ovog sporta. Deril Dovkins nekadašnji košarkaš Filadelfije, Detroita, Nju Džersija, Detroita, preminuo je u 58. godini života.

Rođen je 11. januara 1957. godine u Orlandu, i već sa 18 godina otišao je u NBA ligu. Tako je postao prvi košarkaš u istoriji, koji je direktno iz srednje škole otišao u najjaču ligu sveta.

Proslavio se u dresu Filadelfije, u kojoj je proveo sedam sezona. Upravo je u dresu ''seventi siksersa'' izveo potez po kome je bio upamćen. I dan danas se pamti njegovo brutalno zakucavanje u utakmicama protiv Kanzas Sitija i San Antonio Sparsa 1979. godine, posle kojih je slomio tablu i obruč.

Zbog tih zakucavanja je uprava NBA lige već sledeće sezone uvela elastične obruče, kako se takva spektakularna ali opasna zakucavanja više ne bi ponovila.

U NBA ligi se zadržao punih 14 godina, bio je izabran kao 5. pik na draftu od strane Filadelfije, u kojoj je proveo sedam sezona, a napustio ih leto pre nego su došli do naslova 1983. godine.

Ostatak karijere proveo je u Nju Džersi Netsima, Juti Džez i Detroit Pistonsima, da bi se pred kraj karijere obreo i u Italiji, a takođe je bio i deo čuvenog karavana Harlem Globtrotersa.

Umro je u bolnici u Pensilvaniji, a uzrok smrti je srčani udar.

Pogledajte i najboljih 20 zakucavanja Dovkinsa.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)