MA KO JE OVDE FURIJA?! Srbija nadigrala Španiju na Eurobasketu! (FOTO) (VIDEO) (Powered by Head and Shoulders)

Izabranici Aleksandra Đorđevića trijumfovali nad jednim od glavnih kandidata za medalju

KAKVA POBEDA NAD CRVENOM FURIJOM! Košarkaši Srbije u meču prvog kola B grupe Eurobasketa 80:70 (11:21, 23:15, 28:16, 18:18) uspeli su da pobede Španiju.

Ovo je prva pobeda nad Španijom još od evropske smotre u 2011. u Litvaniji.

Najefikasniji je bio Nemanja Bjelica sa čak 24 poena, a odlični košarkaš je postigao dve od ukupno tri trojke u samoj završnici, kada su Španci prišli na svega pola koša ili koš razlike. Ujedno, imao je i deset skokova i četiri asistencije.

>>> BOG IGRE: Ovako je Teodosić blokirao Rejesa kada su Španci stizali rezultat (VIDEO)

Drugi najefikasniji bio je Nemanja Nedović sa 14 poena (2/2 za tri) i Miloš Teodosić sa 12 poena i četiri asitencije.

Odlična igra nakon poleta uzrokovanim Nedovićevim trojkama došla je do izražaja u trećoj četvrtini, kada su Đorđevićevi izabranici odigrali baš onako kako smo svi očekivali - disciplinovano u napadu i odbrani, strpljivo i, na kraju krajeva, pametno kada je bilo dramatično u finišu meča!

Špance je predvodio Gasol sa 16 poena, a Nikola Mirotić je imao dabl-dabl od po deset poena i skokova.

SRBIJA: Teodosić 12, Simonović, Kuzmić, Bogdanović 8, Bjelica 24, Marković 5, Kalinić 4, Nedović 14, Milosavljević 2, Raduljica 4, Erceg 7, Milutnov.

ŠPANIJA: Gasol 16, Fernandez 10, Rodrigez 2, Ernangomez 2, Ribas 11, Rejes 13, Klaver, Sam Emeterio, Ljulj 6, Agilar, Mirotić 10 (10sk), Vives.

>>> Ovako izgleda kad Teodosić poludi na tajm-autu! (VIDEO)

Ključ je bio dakle - trojke u prelomnim trenucima meča - ukupno smo ih postigli devet iz 23 pokušaja!

Punih pet minuta Španija nije postigla koš, a onda je do kraja četvrtine uspela da ubaci čak 21 poen! Najviše zahvaljujući razigranom Ribasu i Rejesu, grešakama i izgubljenim loptama Srbije, ali i blagonaklonosti sudija.

To je toliko iznerviralo i odmerenog Đorđevića, koji je u finišu prve deonice čak dobio tehničku grešku zbog prigovora na odluku da se Bogdanoviću dosudi faul u duelu bez lopte.

Na kraju smo prvu četvrtinu završili sa svega 11 poena, a Španci su čak imali i prednost 21:9.

>>> GRMI BOŽE PRAVDE: Sale Đorđević najglasnije pevao himnu Srbije! (VIDEO)

Sve do sredine druge četvrtine, Srbija je imala 0/7 za tri poena. A onda je osmi šut preokrenuo tok meča!

Nemanja Nedović je postigao prvu trojku, a onda još jednu! Nije pomogao Skariolov tajm-aut, jer je sjajni bek ponovo bio precizan, ovaj ut za dva poena, i kompeltirao seriju od 8:0, za izjednačenje 34:34!

Sa prednošću od jednog košta je Španija otišla na odmor, u nastavku je održavala tu prednost, i potom je ponovo mnogo razigranija Srbija rešetala koševe van linije 6.75 - nakon Teodosića, pogodili su Bogdanović i Erceg.

Španiji se koncept igre raspadao, a naši momci su rasterećeno gradili prednost, koja je u jednom momentu bila +11 (60:49).

Ipak, na kraju smo gledali dramu kao da je u pitanju bila četvrtfinalna utakmica.

Mirotić je znatno doprineo da se prednost Srbije istopi, ali niko nije poklekao zbog toga. I kada su Španci "sitno brojali" do egala, legla bi dobra akcija, i trojka - opet Bogdanovića, a potom Bjelice i to u dva navrata, za potpuni delirijum u "Mercedes Areni".

Srbija u 2. kolu igra u nedelju od 15 sati protiv Nemačke, koja je ranije danas pobedila Island (71:65).

>>> LUDNICA U BERLINU: Navijači Srbije u transu dok košarkaši kidaju Špance! (VIDEO)

Rezultati:

Nemačka - Island 71:65

Španija - Srbija 70:80

Italija - Turska 87:89

Pratite Telegraf i na Vajberu!

BLOG UŽIVO

Naš izveštač je u Berlinu, stoga pratite sa nama sva dešavanja u Mercedes Areni.

U iščekivanju meča, možete da proverite svoje znanje u kvizu >>> EUROBASKET KVIZ: Koliko poznaješ srpske košarkaše?

Kada su naši igrači izašli na teren, sa razglasa se začula poznata pesma: IGRAJ I POBEDI!

Od 17 časova, navijači Srbije se okupljaju ispred dvorane. "Ful" oprema u bojama Srbije je tu.

>>> SRBI OKUPIRALI BERLIN: Pogledajte kakvu podršku će imati košarkaši! (FOTO) (VIDEO)

- MILOŠ TEODOSIĆ: Svi očekujemo da pružimo dobre partije na šampionatu. Optimisti smo, a meni je izuzetna čast što ću predvoditi ovu grupu momaka. Selektor Ðorđević je u jednom trenutku rekao da nije video da je neka ekipa trenirala sa takvom voljom i željom za uspehom. Verujem da ćemo to pokazati i na prvenstvu.

- SVETISLAV PEŠIĆ (NEKADŠANJI SELEKTOR): Srbija je odlična, ekipa je dobra. Imaju kontinuitet sa Saletom, već su napravili dobru dinamiku ekipe, dobra je atmosfera. Treneri znaju da je košarka ekipni sport u kojem na kraju odlučuje pojedinac. Ja mislim da imamo dovoljno pojedinaca koji se neće uplašiti zadnje lopte.

- Poruku za srpske košarkaše imao je i Nemanja Dangubić, koji se nije našao na konačnom spisku selektora Đorđevića.

- Na našem portalu imali ste prilike da vidite nekoliko interesantnih detalja sa treninga reprezentacije, koja je u sredu stigla u Berlin:

>>> KALINA "KIDAO" OBRUČE! Krilo Srbije objašnjavao saigračima kako se zakucava! (VIDEO)

>>> Milosavljević i Simon cepaju mrežice! (VIDEO)

>>> Teodosić pogađa sa pola terena i to dva puta! (VIDEO)

Pomoćnik selektora zna kako da pruži podršku za polet naših košarkaša:

>>> NOVI HIT MUTE NIKOLIĆA! I vi ćete tokom Eurobasketa ponavljati njegovu reč! (VIDEO)

- SAŠA ĐORĐEVIĆ (SELEKTOR): Momci su dobro radili i imamo veliku želju da iz jednog zajedništva dođemo do rezultata koji će nas odvesti u Rio. To smo zacrtali i samo to nam je u glavi. Želimo da od prvog dana svima stavimo do znanja da smo došli po medalju, košarka se igra za to i niko ne beži od toga. Španci su ranjeni lav, njihov ponos je veliki, a kvaliteti svima poznati i oni su među favoritima za titulu. Mi respektujemo svakog protvnika, ali ulazimo u svaku utakmicu sa željom za pobedom. Nikada nisam u životu bio pesimista, a teren će pokazati ko je najbolji, u to čvrsto verujem. Specijalno je kada čovek može da predstavlja svoju zemlju i kada se igra protiv šampionskih ekipa. Iz tog specijalnog osećanja proističe i velika želja i motivacija koje će nam, nadam se, pomoći.

- Utakmice B grupe igraju se u Mercedes Areni, a organizatori su odlučili da ponude jedinstvenu cenu za dupli program: Nemačka - Island i Srbija - Španija: >>> Karte za Eurobasket prava "sitnica"!

Pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)