Pravi kralj golova: Može li Ronaldo da prestigne majstora od 600 pogodaka?

Kad malo bolje zagrebemo po površini fudbala, videćete neviđene podatke

Kristijano Ronaldo je trenutno u žiži zbog probijanja granice od 500 postignutih golova, ali je njegovo dostignuće ništa u poređenju sa pokojnim austrougarskim napadačem za kog verovatno nikada niste ni čuli - Jozef Bican.

Na 530 odigranih mečeva postigao je ukupno 805 golova, a igrao je ukupno 27 godina. Najviše u Austriji i Češkoj.

Rođen je 1913. godine u Beču i dolazi iz veoma siromašne porodice. Legenda kruži i kaže da je njegova majka svojevremeno utrčala na teren i kišobranom pretukla momka koji je oštro startovao nad njenim sinom. Naravno, u periodu dok su bili još klinci.

Sa 18 godina primetio ga je bečki Rapid i od tada je krenuo uspeh rođenog golgetera koji je 100 metara mogao da istrči za 10.8 sekundi. zabavljao je masu koja je obožavala da ga gleda. Imao je veliku sreću i da je preživeo rat.

Njegov kolega iz austrijskog Vundertima Matias Sindelar nije. Pronađen je u svojoj sobi mrtav. Zvanično - ugušio se. Nezvanično - ugušio ga je Gestapo jer je slavio gol protiv Nemačke. Bican je doživeo 88 godina i preminuo je 2001. godine. O svom daru da postiže golove znao je da kaže:

- Ukoliko dobijem pet šansi, daću pet golova. Ako dobijem sedam, onda će toliko i golova biti - svojevremeno je Bićan rekao.

Dokaz da je bio najveći govori i podatak koliko je golova u ligi postigao - 600.

- Jozef Bican 600

- Romario 546

- Pele 538

- Ferenc Puškaš 517

- Lionel Mesi 289

Kristijano Ronaldo - 231

(Telegraf.rs)