Kreće AO: Šestoro Srba među nosiocima

Dok od Novaka svi očekuju finale, a od Tipsarevića neko iznenađenje, Troicki, kao i dame, Ivanovićeva, Jankovićeva i Jovanovski, nisu u krugu favorita

Novak protiv ostatka sveta

Može li najbolji sportista sveta da ponovi barem deo spektakularnih rezultata koje je postigao u 2011. godini. Srpski teniser Novak Đoković započeo je prošle godine neverovatnu pobedničku seriju trijumfom u finalu Australijan opena nad Endijem Marejem. Upravo je grend slem koji u ponedeljak počinje u Melburnu, prva prilika Đokoviću da potvrdi da je trenutno bez premca u svetu tenisa.

Dvostruki šampion Australijen opena i najbolji igrač sveta je i prvi nosilac, a na startu u odbrani trofeja ga očekuje Italijan Paolo Lorenci, kog je pobedio u jedinom dosadašnjem susretu u Kvinsu 2010. rezultatom 6:3. 6:3

Ovako bi mogao da izgleda Novakov put ka trećoj titulu u Melburnu, ako svi favorizovani nosioci opravdaju svoje uloge:

prvo kolo: Paolo Lorenci, 108. igrač sveta

drugo kolo: Kolumbijac Santjago Hiraldo na 51. pozciji ATP liste

treće kolo: 29. nosilac Radek Štepanek

četvrto kolo: Miloš Raonić (25) ili Endi Rodik(16),

Đokovića bi u četvrtfinalu trebalo da dočeka jedan od trojice sjajnih tenisera - Janko Tipsarević (9), Rišar Gaske (18) ili peti favorit turnira, David Ferer. U polufinalu bi Đoković mogao da igra sa jednim od protivnika koje je tukao u finalima Melburna 2008. i 2011, Conga ili Mareja. Da Conga popravlja svoju formu, dokazuje od završnog Mastersa u Londonu, a Marej bi posle osvojenog turnira u Brizbejnu, prvu gren-slem titulu morao da zaradi preko Viktora Troickog i Gaela Monfisa.U Novakovom delu žreba pored Mareja je i David Ferer.

U drugom delu kostura su Rafael Nadal i Rodžer Federer, sa kojima Nole ne može igrati do eventualnog  finala. Skoro oporavljeni Rafa i Fedeks će u prvom kolu za rivale dobiti neke od pobednika u kvalifikacijama koje još nisu završene. S obzirom na pozicije njihovih protivnika do četvrtfinala, Švajcarac i Nadal imaju nešto zahtevniji žreb u verovatno najboljoj konkurenciji prethodnih godina.

Federer bi do polufinala sa Nadalom morao da pobedi igrače poput Jirgena Melcera (33. igrač sveta), Aleksandra Dolgopolova (14), Huana Martina del Potra (11) i Mardija Fiša (8).

Do okršaja sa Švajcarcem, Nadal mora da savlada Tomija Hasa, Ivana Ljubičića (30), Džona Iznera(17) i sedmog igrača sveta Tomaša Berdiha.

Janko Tipsarević u prvoj rundi igra protiv Tursunova. Podsećanja radi, Tursunovu je Janko u Moskvi u finalu uzeo titulu u sred glavnog grada Rusije. Do srpskog četvrtfinala sa Đokovićem, Janko bi morao najpre da pobedi 27.nosioca Huan Injasija Čelu, a potom Rišara Gaskea i Davida Ferera.

Jelena Janković će kao 14.nositeljka u prvom kolu igrati sa kvalifikantkinjom, a potom bi u drugom mogla da se sastane sa Hrvaticom Petrom Martić(50). Ako ne bude iznenađenja, sledeća protivnica je 24. nositeljka Lusi Safarova iz Češke, a onda i glavna favoritkinja koja juri prvu gren-slem titulu, Karolina Voznjacki.

Bojana Jovanovski na startu igra protiv domaće tenisarke Kejsi Delakva, a već u drugoj rundi bi igrala sa trećom igračicom sveta Viktorijom Azarenkom iz Belorusije.

Da podsetimo, na Otvorenom prvenstvu Australije neće igrati Venus Vilijams i Andrea Petković, a Serena Vilijams i Kim Klajsters u Melburnu „kubure“ sa povredama.