EKSKLUZIVNI INTERVJU, Sergej Bubka: Kosovo ne može na Olimpijske igre!

Najbolji atletičar Evrope u poslednje tri decenije i član MOK-a kaže da se pravila moraju poštovati i da niko ko nije član UN-a ne može učestvovati u Londonu

Atletika je "Kraljica sportova", a on je skoro dve decenije bio njen kralj. Definitvno najveći atletičar kojeg je Evropa imala u poslednjih tridesetak godina. Sergej Bubka je čovek koji je 35 puta pobedio prirodu i fiziku. Sa 35 svetskih rekorda u skoku s motkom je postao sinonim borbe u kojoj ljudsko telo može da pomeri granice. Njegovih preskočenih 6,14 u Sestrijereu 1994. godine je rekord koji izgleda kao nemoguća misija za današnje takmičare.

Karijera bez ijedne mrlje nastavljena je i posle odlaska u takmičarsku penziju. Sergej Bubka je danas predsednik Olimpijskog Komiteta Ukrajine i ugledan član Međunardonog Olimpijskog Komiteta. Gde god se pojavi u svetu, ljudi ga i dalje gledaju kao nadčoveka. I Srbija mu je odala priznanje, jer će atletski stadion u Smederevu nositi njegovo ime. U ekskluzivnom intrevjuu za "Telegraf" Bubka govori o važnosti atletike kao osnove za ostale sportove, njenoj ekspanziji u Srbiji, predstojećim Olimpijskim Igrama, fudbalu, tenisu, Novaku Đokoviću, Kosovu...

Danas je u Smederevu u društvu predsednika ASS-a Veselina Jevrosimovića položio kamen temeljac za izgradnju atletskog stadiona, na kojem će nadamo se stasavati neki srpski šampioni. Ukoliko Bubkino slavno ime prenese i delić pelcera, možda dođu dani kada će srpska atletika opet postati "Kraljica sportova" i zauzeti mesto kojoj joj i pripada.

- Veoma je važno da će Smederevo i Srbija imati još jedan stadion za atletiku. Takođe, za mene je velika stvar i zadovoljstvo što će stadion nositi moje ime. Važno je da ohrabrimo mlade ljude da krenu pravim putem u životu, da izaberu zdrav stil života i da se bave atletikom, koja je osnova za svaki drugi sport. Zato sam i došao u Srbiju i ovaj grad, jer mislilm da je važno da svojim imenom pomognem atletici. Nadam se da će na tom stadionu stasati atletski šampioni i da ću se jednog dana opet vratiti i zateći pune tribine atletskog stadiona u Smederevu.