PORAŽAVAJUĆE VESTI: Zika virus preti i srpskim vaterpolistima na OI (FOTO)

Voda u Riju je u očajnom stanju i pogodna je za virus koji hara Brazilom

Foto: Marko Todorović

Zika virus preti Olimpijskim igrama - ključna mera je uklanjanje ustajale vode, koja je pogodno tle za razmnožavanje komaraca.

Kada pomenemo vodu i Rio u zajedničkom kontekstu, većini ljudi u Srbiji na pamet prvo padne vaterpolo reprezentacija koja je glavni favorit za osvajanje zlatne medalje na OI.

>>> Da li će komarci sprečiti održavanje Olimpijskih igara? Velika panika vlada Brazilom (FOTO)

Međutim, vesti koje dolaze iz Brazila i te kako mogu da zabrinu aktuelne evropske i svetske šampione. Voda koja ćese koristiti na takmičenju pogodna je za širenje ovog virusa, pre svega što se u njoj odranije nalazi veliki broj virusa i bakterija.

Ponovo je u prvi plan izašlo istraživanje Asošijeted Presa iz jula. Istraživanje koje je poražavajuće i koje znači samo jedno - voda u Riju ravna je kanalizaciji!!! Voda u Riju kao da je stvorena za širenje Zika virusa.

Jeste da ovaj virus pogađa žene, odnosno trudnice koje rađaju deformisanu decu, ali najnovije informacije mogu da zabrinu i muškarce. Zabrinutos je podgrejana nakon saopštenja Svetske zdravstvene organizacije.

- Zika virus je pronađen u muškom semenu dve nedelje nakon što je muškarac imao simptome. To znači da muškarci na neki način mogu da budu prenosnici ovog virusa tokom seksualnih odnosa - navodi se u saopštenju.

Elem, da se vratimo na istraživanje Asošijeted Presa.

Rezultati su uznemirili međunarodne eksperte, dok se jedriličari najviše boje za svoje zdravlje. Bakterije koje se nalaze u vodama Rija mogu da prourokuju groznicu ili da izazovu povraćanje i proliv.

Brazilska vlada je još letos uveravala MOK da će sve biti u redu i da nema mesta panici. Možda su na kratko i uspeli da skrenuo probleme sa vodom u drugi plan, ali ih je u prvi ponovo izvukao Zika virus.

Voda na otvorenom jeste mnogo veći problem, ali ni ona u vodovodu nije sigurna...

(Telegraf.rs)