Spremite se za ludilo: Formula 1 uvela novo pravilo koje počinje od ove sezone

Od početka nove sezone kvalifikacije u ''najbržem cirkusu sveta'' biće mnogo interesantnije zbog promene formata

Šefovi timova Formule 1 jednoglasno su izglasali novi format kvalifikacija, koji će stupiti na snagu već na prvoj stazi nove sezone u Melburnu. Cilj ove promene je da se poveća zanimljivost.

Posle sastanka Strateške grupe i komisije F1 u Ženevi novi format je dobio zeleno svetlo. Kvalifikacije će i dalje trajati 60 minuta i biće podeljene na tri dela, ali vozači moraju da ostanu na stazi sve dok ne ispadnu iz kvalifikacija.

>>> DELUJE MOĆNO: Poslušajte novi zvuk Ferarija za sledeću sezonu (VIDEO)

Iako tačni detalji još uvek nisu poznati, osnovni koncept je dogovoren.

Prvi deo kvalifikacija će trajati 16 minuta, a nakon 7 minuta najsporiji vozač ispada i više ne vozi u kvalifikacijama. Na svakih 90 sekundi posle toga ispada po još jedan vozač, sve dok ih ne ostane 15.

Drugi krug traje 15 minuta, a posle 6 minuta ponovo ispada najsporiji vozač, a potom po jedan na svakih 90 sekundi, dok ih ne ostane osam.

Poslednji krug će trajati 14 minuta, a najsporiji vozač nakon 5 minuta ispada iz kvalifikacija. Svakih 90 sekundi nakon toga ispada po još jedan vozač dok ne ostanu dvojica koji će se obračunati za pol poziciju u poslednjih 90 sekundi.

Promenu mora da ratifikuje i Svetska motosport federacija na sledećem sastanku 4. marta.

(Telegraf.rs)